PUBLICITAT

Espanya assenyala Andorra com a porta important

  • L'Agència Tributària diu que els paquets passen per la Farga de Moles
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
El tabac decomissat a Lleida dijous passat Foto: GUÀRDIA CIVIL

El contraban de tabac a Espanya ha experimentat en els primers sis mesos del 2012 un creixement del 27,8 % respecte al mateix període de l'any passat. Així ho posen en manifest les dades facilitades per la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, que destaquen especialment l'entrada de tabac il·legal a Catalunya, on s'ha incrementat un 55 %, i amb la frontera catalanoandorrana com un dels punts importants d'accés.

L'Agència Tributària ha intervingut des de principis d'any 5,8 milions de paquets de tabac, i ha identificat com a principals punts d'entrada Catalunya, Canàries, Galícia i la frontera amb Gibraltar. De fet, és per Catalunya que entra el 40% del tabac il·legal que arriba a Espanya, com mostren les 150 actuacions que s'han fet durant el primer semestre de l'any, que han permès decomissar dos milions i mig de paquets.

El tabac il·legal entra a Catalunya per la frontera andorrana, especialment en el punt duaner de la Farga de Moles, i per Barcelona, a través del port, que ja és el més actiu d'Espanya en aquest sentit i supera els de Màlaga i València. De tota manera, la frontera amb Gibraltar segueix constituint el principal punt d'origen del tabac il·legal a Espanya, només superat si se suma el focus Catalunya-Andorra.

Per l'Agència Tributària, s'ha produït «un canvi radical» en el que fa referència a les finalitats del tabac que arriba a Espanya il·legalment. Fa dos anys, més del 80% dels comisos tenien el seu destí fora la Unió Europea i el seu consum dins les fronteres espanyoles era «residual», en l'actualitat, la major part del tabac iL·legal es queda al país.

Nombrosos experts apunten al «diferencial de preus entre països veïns» com a justificació de l'augment del contraban, segons recull EFE. Des d'Andorra, el Govern ha iniciat una lluita per mantenir aquests diferencials dins uns termes que es considerarien raonables, tant per part d'Espanya com d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT