PUBLICITAT

Posposat l'heliport a l'espera del dictamen del Govern francès

  • L'Executiu sol·licita l'opinió a experts aeronàutics, la qual determinarà la signatura definitiva del projecte
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí i Alcobé compareixen per explicar la petició de l'informe a França, ahir al vespr Foto: ÀLEX LARA

«No és una abdicació del Govern, és una sol·licitud de complement d'informació». El cap de Govern, Toni Martí, es va mostrar contundent en el seu discurs d'ahir al migdia, deixant clar en tot moment que l'Executiu segueix ferm en la postura que el Roc del Patapou és la millor ubicació per a l'heliport. Però per tal d'assegurar-se'n, han sol·licitat el suport d'experts en aeronàutica i geologia de l'administració francesa. Així ho va comunicar ahir Martí, acompanyat del ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, després d'haver fet la petició formal per carta al primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault.

El Govern resta ara, per tant, a l'espera de l'opinió d'experts aeronàutics per decidir si tirar endavant un projecte que té l'oposició d'una part de la ciutadania, sobretot resident a Andorra la Vella. I aquesta espera també implica l'ajornament de la signatura del contracte amb l'UTE Heliand-CatHelicòpters que havia de suposar el vistiplau al projecte executiu. Malgrat que el dia de la reunió pública, fa una setmana, Alcobé va assegurar que la signatura era qüestió de dies.

Martí va justificar la demanda feta al Govern francès perquès des de sempre «hem dit que no adoptaríem cap decisió que posés en risc» la seguretat de les persones. El consell dels experts francesos ha de servir «per esvair qualsevol mena de dubte sobre la valoració tècnica» feta des del Govern. «En Consell de Ministres i a proposta d'Alcobé» va afegir, «vam determinar que la millor solució era demanar opinió per fer més sòlid» el seu posicionament. El líder demòcrata va recordar que França és un país punter a nivell aeronàutic.

En qualsevol cas, la demanda feta a l'Executiu gal no s'ha de convertir en un cinquè informe tècnic. És a dir, res de més puntuacions. El que ha de determinar l'informe és la seguretat de la zona del Roc del Patapou i si «des del punt de vista aeronàutic funciona o no», va manifestar Martí.

Alcobé, per la seva part, va recordar que ja hi ha un informe aeronàutic, un geològic, un dels Bombers i un del SUM que avalen la seguretat del terreny, i que aquest nou informe «es demana per corroborar que l'indret té totes les garanties».

SI S'HA DE FER MARXA ENRERE, ES FARÀ / Malgrat aquesta fermesa mostrada des de l'inici de la compareixença, el cap de Govern també va ser clar en cas d'un informe desfavorable: «si hi ha dubtes, sospites, si l'informe diu que no, no farem l'heliport al Patapou».

El Govern ja ha comunicat a l'UTE la decisió de posposar el contracte d'adjudicació, i aquests s'ho han pres «des de la normalitat més absoluta». No hi haurà compensacions a canvi ni afectarà a la licitació, va assegurar Martí.

A qui també li han comunicat la decisió és a la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer.

SENSE TERMINIS /Tot queda ara, a l'espera d'aquest informe procedent de França. El Govern no s'ha fixat uns terminis màxims d'arribada de la resolució. Tres mesos abans, tres mesos més tard, no és important quan es tracta d'un projecte d'abast nacional, va exposar Martí. Per sobre de tot, «la voluntat és que l'expert gaudeixi del temps necessari per fer pública la resolució», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT