PUBLICITAT

El PS s'absté en la votació de la delimitació fronterera amb França

  • El conseller David Rios "és un acord nefast" perquè se cedeix territori andorrà al país veí i perquè el pic del Ruf passa a ser francès
12072012_rios
El conseller socialdemòcrata David Ríos ha criticat els acords amb França. Foto: ANA / M.T.
El Consell General ha aprovat, aquest dijous, la ratificació l'acord de delimitació de la frontera amb França i la ratificació de l'acord per a la gestió conjunta del recurs de l'aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l'Arieja. El grup parlamentari socialdemòcrata s'ha abstingut en la votació de l'acord fronterer, perquè segons ha argumentat el conseller David Rios, 'és un acord nefast' perquè se cedeix territori andorrà al país veí i perquè el pic del Ruf passa a ser francès. Assegura que valoren que s'hagi desencallat el litigi, però que s'hauria d'haver esperat al nou govern francès per valorar si es podia negociar millor. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que ha defensat la necessitat de desencallar aquest litigi històric amb el país veí, ha criticat 'l'excés verbal' del conseller socialdemòcrata i ha demanat que 'si no hi estan d'acord, tinguin la valentia de votar-hi en contra'.
L'acord fronterer entre Andorra i França que ha estat un litigi obert entre els dos països durant molts anys, ha portat al debat, aquest dijous al Consell General. L'acord que es va tancar al desembre del 2011 no ha agradat al grup parlamentari socialdemòcrata, que s'ha abstingut argumentant que tot i que 'l'acord és nefast', es valora que s'hagi resolt el litigi amb França.

Segons ha criticat el conseller socialdemòcrata David Rios, el Govern hauria d'haver esperat un temps més a veure si el govern francès canviava després de les eleccions i així hi havia més marge de negociació fronterera, ja que 'no hi havia pressa'. Opina que s'han cedit moltes hectàrees a França, segons calcula, el que serien uns 53 camps de futbol, i a més, el pic del Ruf passa a ser francès i es perd també un tram de camí de pastors. 

Per aquests motius considera que s'hauria d'haver negociat millor i que si s'hagués esperat a negociar amb el nou govern francès 'segur que l'acord no seria pitjor que aquest'. De fet, ha acusat el Govern d'haver tractat la qüestió de la frontera 'amb lleugeresa'.

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, per la seva banda, ha defensat l'acord assolit i ha assegurat que, conjuntament amb l'acord per la gestió de les aigües de l'Arieja, són 'equilibrats'. Ha opinat que era necessari esvair aquest 'únic punt de fricció en les relacions amb França', i ha criticat com s'havia portat la qüestió anteriorment. 

Concretament, el ministre ha fet referència al fet que l'anterior Executiu no respongués les demandes del país veí en aquest àmbit, i que s'al·legués com a motivació a l'aturada de les negociacions l'oposició del Comú d'Encamp. En aquest sentit, ha assegurat que pot comprendre que la corporació parroquial defensi els interessos del territori, però que el Govern havia de defensar l'interès nacional per sobre de tot. 

Pel que fa a la ratificació de l'acord entre el Govern del Principat d'Andorra i el Govern de la República Francesa relatiu a la gestió conjunta del recurs d'aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l'Arieja, els dos grups parlamentaris hi han votat a favor.

Tinença i protecció d'animals
D'altra banda, en la mateixa sessió d'aquest dijous al Consell General, s'han aprovat per unanimitat els projectes de llei de tinença i protecció d'animals i de salut animal i seguretat alimentària. Tal com ha destacat la consellera socialdemòcrata Sílvia Bonet, el treball en comissió dels dos textos ha estat productiu i ha permès millorar els textos inicials. 

Els únics punts de desacord en aquests textos han estat dos. Pel que fa a la tinença i protecció d'animals, els socialdemòcrates han manifestat la seva oposició a l'esmena demòcrata que prohibeix l'accés d'animals a zones privades senyalitzades i a zones de conreu. Segons la consellera Sílvia Bonet, són els privats els que han de defensar les seves propietats, i no el Govern qui ha d'intercedir. 

D'altra banda, pel que fa a la salut alimentària, els socialdemòcrates proposaven eliminar l'apartat que fa referència a la possibilitat que el laboratori de salut pública pugui desenvolupar prestacions de servei a iniciativa privada, perquè consideren que podria entrar en competència amb els privats. Per la seva banda, però, la consellera demòcrata Sílvia Calvó, ha assegurat que el seu funcionament no alterarà el mercat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT