PUBLICITAT

Teknon i Indra, els primers noms propis de l'obertura econòmica

  • L'educació executiva, que portaria empresaris xinesos a estudiar la cultura occidental, un altre pol d'atracció
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Arboleda explica la tasca feta per Monitor Group a Andorra, ahi Foto: ÀLEX LARA

Va ser el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, l'encarregat de pronunciar els noms que una sala del Centre de Congressos plena d'empresaris volia descobrir. Els primers fruits de l'obertura econòmica, impulsats per Monitor Group, ja tenen noms i cognoms. Són la clínica Teknon i l'empresa de noves tecnologies Indra. Junt amb elles dos, hi ha set empreses més que han signat compromisos similars, el nom de les quals no es va fer públic ahir.

El compromís d'aterrar a al Principat no és del 100%, però totes elles han signat el que el soci de Monitor Group, Pedro Alboreda, va definir com «un compromís seriós per tancar negocis o inversions a Andorra». De fet, pel que fa a Indra, un dels seus directius va fer acte de presència al Centre de Congressos per explicar als empresaris reunits la seva intenció de negoci. Jordi Marín va explicar que la seva empresa veu Andorra com «un laboratori» tecnològic per a posar en marxa els seus projectes d'innovació.

Aquests projectes van en dues direccions. Per una banda, provar al Principat el concepte d'smart countries –o smart cities–, és a dir, fer servir les tecnologies al servei del ciutadà. Com a exemples, Marín va parlar de semàfors que es posen en verd en funció de si hi ha algú que vol passar, camions d'escombraries que fan la ruta en funció dels contenidors que estan plens, o un servei d'informació a l'usuari sobre disponibilitat d'aparcaments públics.

Per altra, vincular les TIC amb el turisme, aplicant «una fórmula per donar nous serveis als visitants». L'exemple, la realitat augmentada, que a través del telèfon mòbil dóna informació addicional al visitant sobre monuments o comerços. Marín va assegurar que qualsevol acció que duguin a terme al país comptarà amb la participació d'actors locals.

L'interès implícit d'Indra, sense dubte que hi és, com també de Teknon, segons va assegurar Alcobé. El prestigiós centre mèdic català, amb 400 professionals i vora 3.000 treballadors, vol instal·lar-se a Andorra per internacionalitzar els seus serveis mèdics privats. El ministre va informar que l'espai físic encara no està definit, tot i que el projecte encaixaria amb el parc mèdic i sanitari que un conjunt de privats volen dur a terme a la zona del Falgueró, al costat de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Junt amb Teknon i Indra, hi ha set compromisos més relacionats amb el sector salut, l'industrial, el comercial i l'hoteler, que han de permetre crear un «efecte revulsiu» per capgirar l'actual situació econòmica d'estancament, va manifestar Alcobé. El ministre va afegir que, en qualsevol dels casos, no es tractarà «d'activitats simbòliques» i va parlar de projectes que tranquil·lament podrien generar 100 llocs de treball. Projectes que s'haurien d'acabar de concretar els propers mesos. A més, el titular de Territori, va confiar que el treball de Monitor Group porti a signar properament nous compromisos d'aquestes característiques.

més de 100 contactes / I és que segons va assegurar Arboleda, des que Monitor Group va començar, ara fa cinc mesos, a treballar per Andorra, han contactat amb 100 empreses d'arreu del món perquè vinguessin al país. Algunes d'elles no sabien ni que el Principat existia, va reconèixer el soci de Monitor Group. Amb tot, s'han presentat 38 oportunitats de negoci i d'aquí han sortit els nou compromisos sòlids.

Després de presentar Andorra al món, s'han detectat tres sectors per on s'ha de començar a atreure inversors: Les TIC –Indra en seria un exemple–, salut i el benestar –Teknon– i finalment l'educació. Alboreda va parlar, concretament, del concepte «d'educació executiva», perquè «en un món globalitzat hi ha la necessitat de formar els executius».

I aquí és on entren els xinesos. Les bones relacions entre ambdós països ha permès iniciar contactes perquè executius de Xina s'instal·lin al Principat a formar-se en conceptes concrets de la cultura occidental. «Els xinesos busquen un lloc agradable», va explicar Alboreda». A més, no vindrien sols, sinó «amb les seves famílies», fet que comportaria la implicació d'empreses del país, com els hotelers, els quals «hauran de crear activitats familiars».

inicIAtiva actua / Tot aquest treball encapçalat per Monitor Group i que s'anirà cedint a l'ADI s'ha emmarcat en el que s'anomena Iniciativa Atura. Perquè un cop s'encengui la maquinària de l'obertura econòmica, caldrà una empresa que gestioni tota la tasca d'inversió estrangera. Aquesta tindrà tres objectius: treballar per la internacionalització, la inversió i el suport a l'empresari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT