PUBLICITAT

L'obertura de comerços en zero dies serà possible al setembre

  • Cinca valora el nou procediment simplificat com una «fita important» en el marc de la modernització
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca i Hinojosa presenten, ahir, el nou procediment simplificat d'obertura de negocis. Foto: SFG

Començar l'activitat el mateix dia que s'entra al registre de comerç la corresponent sol·licitud serà possible a partir del 3 de setembre. Ho permetrà l'entrada en vigor del reglament sobre el procediment simplificat d'obertura de comerç aprovat ahir pel Consell de Ministres. Aquest procediment només serà aplicable als locals amb una superfície oberta al públic inferior als 200 metres quadrats i per determinades activitats.

L'actual procediment simplificat d'obertura de negocis es va implantar el 2010 i permet iniciar l'activitat al cap de cinc dies. A partir del setembre, el termini s'escurça fins als zero dies, doncs n'hi haurà prou amb la declaració responsable per començar a funcionar. Serà a posteriori que l'Administració comprovarà que es compleixen tots els requisits, i quan es detecti algun defecte, si és esmenable es tindrà un termini de 10 dies per arreglar-ho, i si no, es suspendrà l'activitat fins que es resolgui el procediment, ja per via ordinària. Igualment, en el moment que es vegi que la declaració és inexacta o falsa, s'aturarà el procediment simplificat i s'ordenarà el cessament de l'activitat. L'Administració tindrà un termini de 30 dies per donar una resposta, i en cas de silenci, s'entendrà per autoritzada l'activitat.

El procediment simplificat servirà tant per les obertures de comerços –d'un nou establiment comercial, industrial o professional–, per a la modificació –tant de l'adreça com de l'activitat, així com del nom–, i per la modificació de la titularitat –ja no caldrà donar de baixa i tornar a iniciar el procediment.

La modificació d'aquest reglament s'ha consensuat amb els comuns, i també la seva data d'entrada en vigor.

L'OBJECTIU / La voluntat és que el procediment simplificat sigui el de referència en el 80% de les autoritzacions d'obertura comercial. És a dir, que sigui l'utilitzat per la majoria d'emprenedors. Durant el 2011, només el 31% de les sol·licituds d'obertura de negocis es van acollir al procediment simplificat, mentre que el 42,5% dels procediments ordinaris es podrien haver acollit al sistema simplificat, segons va explicar el director del Departament d'Economia, Albert Hinojosa.

Per la seva part, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va manifestar que el Govern és conscient que aquesta simplificació dels tràmits, per si sola, no farà que es creïn nous negocis, però sí que el que es procura és que «els tràmits no siguin desincentivadors». Igualment, va valorar l'aprovació d'aquest reglament com una «fita important en la línia de l'obertura econòmica i la modernització de l'Administració». Cinca va exposar que aquesta modernització «s'ha de traslladar als administrats» i ha de fer que la burocràcia sigui «el menys costosa possible», a nivell de temps i esforços.

ALTRES CANVIS / S'han introduït altres canvis al procediment d'obertura de comerços, vàlids tant per als procediments simplificats com per als ordinaris. Així, no serà exigible la certificació d'accessibilitat quan es modifiqui la titularitat o el nom comercial, i només es requerirà en cas d'obres d'ampliació, obres majors de reforma o canvi d'ús de l'establiment. Tampoc caldrà adjuntar físicament els butlletins elèctric i el de certificació mediambiental o la declaració jurada de superfície ni el contracte de manteniment dels extintors. Anotant-ne la referència serà suficient.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT