PUBLICITAT

L'índex de creixement marcarà les captures d'isard

  • Els caçadors hauran de vestir una peça de color taronja per seguretat
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un grup d'isards a la reserva d'Enclar. A la galeria, la nova anella. Foto: ÀLEX LARA

A partir d'aquest any, la setmana de l'isard experimentarà alguns canvis, si és que es pot celebrar. El més rellevant és al càlcul del nombre d'exemplars a capturar, que s'establirà a partir de l'índex de creixement de la cabana, és a dir, del percentatge de cabrits en relació a la població total. Segons va afirmar el ministre portaveu, aquesta modificació respon a criteris de sostenibilitat. Cal recordar que els dos darrers anys es va suspendre per ser la cabana molt reduïda, després de ser afectada pel pestivirus

El que determinarà el nombre d'isards que es podran caçar és l'índex de creixement de la cabana, que el reglament defineix com el percentatge de cabrits en relació a la població total. En comptes de permetre la captura del 20% del total recomptat com fins ara, serà el 80% de l'índex de creixement. Igualment caldrà esperar al recompte, que es farà a finals d'aquest mateix mes per tenir-lo enllestit durant la primera quinzena d'agost.

El ministre portaveu va justificar el canvi perquè «permet el creixement sostingut de la cabana i assegura la continuïtat», tant de la cabana com de la caça. Aquest canvi, però, no assegura que aquest any es pugui celebrar la setmana de l'isard. Caldrà esperar al recompte, però de poder-se celebrar, no serà la setmana després de Meritxell, sinó que tindria lloc del 16 al 23 de setembre. Cinca va exposar que la setmana posterior a la Diada de Meritxell es preveu un pont de gran afluència turística –el de l'11 de setembre, diada de Catalunya– i per «seguretat», doncs s'espera que hi hagi més gent passejant per les muntanyes, i perquè «acaba condicionant les obligacions laborals» dels caçadors, s'ha optat per aplaçar-la.

ALTRES CANVIS / El nou reglament presenta altres modificacions. Les anelles que es fan servir per marcar les captures seran diferents. Cinca va explicar que el que es busca és poder identificar la data en què s'ha mort l'animal i alhora que es faci un «ús més correcte de l'anella».

El tercer canvi és l'obligació per als caçadors de vestir una peça de roba de color taronja. Això es justifica per «incrementar la seguretat dels caçadors», doncs els farà més visibles. Cinca va explicar que no es tractarà de dur reflectors, sinó d'un barret o gorra, o una samarreta o armilla d'aquest color.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT