PUBLICITAT

L'obertura de comerços des del moment de la sol·licitud serà una realitat a partir del 3 de setembre

  • La nova reglamentació, a més, inclou un 20% més d'activitats comercials que es poden adherir a aquest procediment simplificat
  • L'objectiu és que el 80% de les demandes es puguin tramitar per aquesta via
El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el Reglament simplificat d'obertura de comerços, que permetrà que els empresaris puguin obrir els seus establiments a partir del moment d'entregar la sol·licitud, sense haver d'esperar resposta de l'Administració. Aquest text entrarà en vigor el 3 de setembre, quan ja haurà estat aprovat, també, per tots els consells de Comú. La nova reglamentació, a més, inclou un 20% més d'activitats comercials que es poden adherir a aquest procediment simplificat, i tal com ha indicat el director d'Economia, Albert Hinojosa, l'objectiu és que el 80% de les demandes es puguin tramitar per aquesta via. Per això es vol aconseguir comunicar bé aquesta possibilitat perquè els comerciants la coneguin i la facin servir.

El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, i el director d'Economia, Albert Hinojosa, han presentat aquest dimecres el nou Reglament de procediment simplificat d'obertura de comerços, que s'ha aprovat al Consell de Ministres. El text s'ha elaborat des del Ministeri d'Economia i Ordenament Territorial, però tal com ha indicat el ministre, s'ha fet amb el consens de tots els comuns, ja que en són part implicada directament.

El director d'Economia ha recordat que ja existia un procediment simplificat que es va aprovar el 2009, però que aquest nou text encara agilitza més els tràmits i facilita la gestió de l'obertura de negoci, trasllat, modificació de l'activitat comercial, canvi dels titulars, etc. 

La diferència principal amb el procediment que s'ha fet servir fins ara és que s'elimina el termini de cinc dies de l'Administració per fer els controls necessaris, i a partir del 3 de setembre, un cop l'empresari hagi entregat la sol·licitud d'obertura al servei de tràmits del Comú corresponent, podrà obrir. Això implica que si després es detecta alguna mancança l'Administració podrà sol·licitar que es resolgui, i si no es fa, s'ordenarà el cessament de l'activitat econòmica.

A més, l'Administració disposarà d'un mes per resoldre la sol·licitud, i s'introdueix el silenci administratiu positiu, és a dir, que si l'Administració no respon, s'entendrà que s'ha atorgat el permís. 

Entre d'altres novetats, Hinojosa també ha assenyalat que s'amplia el ventall d'activitats que es poden adherir a aquest procediment simplificat en un 20%, i algunes de les noves seran les de venta al detall de fruita o les carnisseries. Pel que fa a la mida del local, però, es manté la mateixa limitació que abans, i hi podran accedir els comerços de menys de 200 metres quadrats.

L'objectiu que s'ha marcat des del Govern és que el 80% de les demandes es puguin fer a través d'aquest procediment. Hinojosa ha indicat que analitzant les autoritzacions de comerç s'observa que el 42,5% de les demandes que s'han tramitat per procediment ordinari es podrien haver fet per procediment simplificat. Per aquest motiu es vol donar a conèixer bé aquest nou Reglament perquè s'hi aculli tothom que pugui.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT