PUBLICITAT

La CASS encara té inversions directes per valor de 868.000 euros

  • La parapública va perdre en 11 anys 35 milions d'euros després d'haver-ne invertit 74
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'entrada de l'edifici de la CASS Foto: TONY LARA

l' informe de la comissió tècnica que va fer el seguiment de les inversions i desinversions de la CASS fet públic ahir posa de manifest que durant el procés de desinversió entre els anys 1994 i 2005, la parapública va perdre fins 35,3 milions d'euros, després d'una inversió de 74 i d'aconseguir vendre'ls per 39 milions d'euros. Amb tot, l'any passat la CASS encara tenia inversions en set empreses que sumaven un total de 4,9 milions d'euros, tot i que restant les provisions comptables que s'han anat fent, el valor net de les inversions és de 868.000 euros.

És a dir, la CASS té actualment participacions en tres societats que estan en fase de liquidació (un 7% de Cartera Audiovisual, un 10% de Figaro Films i un 5% d'Invercine), un 1,36% de Catalana d'Iniciatives (l'empresa que al seu torn tenia participacions a Spanair), un 33% de Guarderia DM, el 100% de Coma Pedrosa SA (un terreny situat a Santa Cristina d'Aro), i el 0,36% de Semtee. Totes aquestes inversions estan aprovisionades excepte la de Semtee, de 93.000 euros, i una part de Coma Pedrosa, de 775.000 euros.

Per tal d'evolucionar cap a una política d'inversions més conservadora i després que es posés en funcionament la comissió, les inversions directes en empreses es van anar convertint en comptes gestionats per tercers. Actualment la CASS té 477 milions d'euros repartits entre entitats bancàries del país i de l'estranger: MoraBanc, Crèdit Andorrà, Andbank, Indosuez, Societé Generale, American Express i altres. Els rendiments d'aquests comptes han estat positius tots els anys excepte el 2001 i el 2002, per la qual cosa la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost va demanar en aquell moment al Govern si s'havien modificat les polítiques inversores de la CASS.

L'informe també ressalta que durant els anys en què la comissió tècnica de seguiment va estar operativa, va tenir moltes dificultats per obtenir informació sobre les noves inversions que es van anar fent. La comissió va ser liquidada el juny d'aquest any per la Junta de Presidents del Consell, que va entendre que ja no tenia sentit després que quasi tot hagués aconseguit ser desinvertit.

Una gestió poc eficient / Les pèrdues més grans entre els anys 1998 i 2005 es van produir arran de la inversió a Bodegas Luis Megía (13,8 milions d'euros), seguida de les que s'havien fet a les empreses OCP/OCISA (6,3 milions), CFT (4 milions), Olimpus Hotels SA (3,1 milions) i Latitudes (3,1 milions).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT