PUBLICITAT

El 65,5% dels ciutadans de la capital no vol l'heliport al Patapou

  • La població veu bé fer aquesta instal·lació a Andorra, però puntuen amb un 2,96 el polèmic emplaçament
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un cartell penjat ahir per la Plataforma al costat del Comú, en contra del Patapou Foto: ÀLEX LARA

Nou capítol del que ve camí de ser el serial de l'estiu, l'heliport nacional i la seva polèmica ubicació al Roc del Patapou. Ahir la Plataforma ciutadana, juntament amb el Comú d'Andorra la Vella, van fer públics els resultats de l'enquesta encarregada a la Fundació Cirem, per determinar el grau d'acceptació dels ciutadans d'Andorra la Vella a la controvertida infraestructura. Tal i com ja van anticipar la setmana passada, el sentiment general és que el Patapou no agrada. Del total d'enquestats, el 65,5% es mostra contrari a aquesta ubicació.

De la resta, el 19,3% assegura estar-hi a favor, mentre que el 15,3% no és capaç o no vol pronunciar-se al respecte. Amb tot, si s'extreu aquest darrer segment, va destacar el portaveu de la Plataforma, Isidre Bartumeu, queda un percentatge del 77,3% a favor del No i del 22,7% a favor del Sí. Els entrevistats majors de 64 anys són els que mostren un major desacord amb l'emplaçament escollit pel Govern. En opinió de la cònsol, Rosa Ferrer, és perquè en la seva memòria hi ha episodis negatius relacionats amb la perillositat que presenta la zona, com la caiguda d'un roc de 15 tones a una zona cèntrica l'any 1954.

A més d'un sentiment negatiu, la ciutadania enquestada –vora 400 persones de més de 18 anys i residents a la parròquia– és molt crítica a l'hora de puntuar amb una nota de l'1 al 10 què els sembla la ubicació del Roc del Patapou. Fins a un 38,5% dels participants a l'enquesta li posen de nota un zero, un fet que, sumat a que la resta de puntuacions està bastant repartida –la segona nota més posada és un 5, ho fa el 4,8% dels enquestats– provoca que de nota mitjana es posi un 2,96 al Patapou. Les dones són més malèvoles i li posen un 2,81, mentre que els homes li posen un 3,1. Segons el cònsol menor d'Andorra la Vella, Jordi Minguillón, aquesta puntuació s'ha de definir com un «suspens brutal, un suspens cum laude».

I, ¿per què no estan a favor de l'emplaçament? En general, els enquestats al·leguen problemes de soroll i de contaminació acústica –el 46%–, de risc d'accident, despreniments o moviments de terra –el 25%– o d'inseguretat –el 14%.

En els resultats de l'enquesta, es posa de manifest que els que pitjor puntuen el Patapou són els ciutadans que viuen al centre històric, a Príncep Benlloch, a Prada Ramon, a la Comella i a la zona de l'Ambaixada francesa. A l'altra cara, els que la puntuen per sobre el 3,2 són els residents a Santa Coloma, al carrer Ciutat de Valls i a la Margineda.

Com a emplaçaments alternatius, tots aquells que són contraris a la ubicació del Patapou aposten per fer l'heliport nacional la Comella, a Santa Coloma o a Sant Julià, majoritàriament.

SÍ A UN HELIPORT / L'enquesta deixa entreveure, amb tot, que el problema és exclusivament el Roc del Patapou, no tant la idea de fer a Andorra una instal·lació d'aquestes característiques. Pràcticament el mateix percentatge de gent que diu No al Patapou, diu Sí a construir un heliport, sense especificar a on. Concretament, és el 67% de la població la que s'hi mostra partidària, per un 25,3% que creu que fer un heliport nacional no és necessari.

Només el 7,8% dels enquestats no es pronuncien al respecte. Un percentatge baix, de la mateixa manera que és un percentatge alt el nombre d'enquestats que estan al cas de tota aquesta polèmica. I és que gairebé el 80% coneixia el projecte de l'heliport quan se li va preguntar al respecte, va informar Bartumeu.

«l'Adam alcobé» / Evidentment, els resultats de l'enquesta han deixat satisfets tant a la Plataforma com a al Comú. Ferrer va assegurar que el que diu l'enquesta «ratifica la nostra postura, i deixa clar el que ja sabíem i ens transmet la població». De la mateixa manera es va expressar Bartumeu, manifestant que l'enquesta «demostra que la percepció era una realitat». El portaveu de la Plataforma va informar que faran arribar els resultats al cap de Govern, Toni Martí. La resta de la ciutadania els pot consultar a la pàgina web de la Plataforma –patapou.com.

Bartumeu també va voler parlar de la reunió pública celebrada pel Govern la setmana passada, en la qual el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, «va haver d'anar escortat per sis tècnics», va lamentar. «Alcobé», va continuar, «sembla que sigui Adam, que la història comenci amb ell». Segons el portaveu, després de la reunió pública la ciutadania ha passat de «la preocupació a la indignació», a causa de les contradiccions que, al seu parer, van presentar tècnics i ministre durant la reunió.

La Plataforma anirà penjant pancartes per la capital els propers dies per fer més pública la seva reivindicació. De moment, 610 persones han firmat el seu manifest.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT