PUBLICITAT

Els alumnes de l'UdA troben feina poc temps després de titular-se

  • Els professors opinen que l'obertura econòmica afavorirà l'accés més ràpid al mercat laboral
ÈLIA ORTS GARRI
SANT JULIÀ DE lÒRIA

Periodic
El professorat dóna la benvinguda a un grup de nous alumnes el primer dia del curs 2011-2012 Foto: TONY LARA

Sempre hi ha alguna excepció, puntual, però es pot dir que la totalitat dels titulats de la Universitat d'Andorra (UdA) tenen feina i estan treballant. I en general s'incorporen al mercat laboral al cap de poc temps de rebre el diploma, quan no tenen contracte abans i tot. Així ho expliquen els directors de l'Escola d'Infermeria i de l'Escola d'Informàtica i de Gestió, Rosa Maria Mandicó i Florenci Pla, respectivament, que van apuntar que l'obertura econòmica ha de contribuir a que «trobin feina encara més ràpidament». Cada branca d'estudis és diferent, però tots els titulats treballen, i si no, és que han optat per ampliar els seus coneixements i seguir estudis de postgrau i doctorats. Evidentment, aquest alt grau d'inserció laboral és motiu de satisfacció del centre en general, i del professorat en particular.

El cas d'Informàtica és especial, si se'n pot dir així, doncs al cap de dos anys de seguir els estudis els alumnes ja poden començar a treballar d'això i «cada vegada són més» els que compaginen feina i estudis, i alguns fins i tot abandonen les aules. Segons Pla, «hi ha més ofertes d'empreses que titulats», i «amb els formats aquí no n'hi ha prou». Per tot això, sorprèn que sigui de les formacions amb menys demanda: «no és de les carreres més demanades», va manifestar el director de l'Escola d'Informàtica i de Gestió. En aquest cas, cal assenyalar que alguns dels estudiants d'aquest bàtxelor opten per seguir els seus estudis amb una enginyeria o d'altres titulacions. D'aquesta escola surten, cada curs, entre cinc i deu titulats.

Pel que fa a l'Escola d'Infermeria, el curs 2010-2011 va ser «la primera vegada que quan acaben no tenen tots feina», va explicar Mandicó. Fins aleshores, quan acabaven el curs, al juny, tots els nous titulats trobaven treball. El professorat, però, s'ha preocupat per saber què ha passat amb els seus estudiants, i afirmen que «un any després tots tenen feina», amb una única excepció, va exposar la directora de l'Escola d'Infermeria. En aquests estudis hi ha entre un 10% i un 20% d'alumnes que vénen de fora d'Andorra, i un cop acabats els estudis, els que marxen són «un mínim», la majoria, al voltant del 85% «es queden treballant aquí», va manifestar Mandicó, donant servei al sector sanitari, principalment al Servei Andorrà d'Atenció Sociosanitària (SAAS). El fet que faci uns anys que no es generin places és el que va portar a que de la promoció que va sortir l'estiu del 2011 no tinguessin tots feina en acabar. D'aquests estudis, cada any es titulen una quinzena de persones, aproximadament.

En una situació similar es troben els que opten pels estudis de Ciències de l'Educació, doncs igual que passa amb el SAAS, tampoc s'han obert concursos de places a les escoles. Aquests estudis són molt joves, només n'han sortit tres promocions de l'UdA, i de les dues primeres «pràcticament tots treballen». Això sí, «generalment són eventualitats», explicava Mandicó, fent substitucions de baixes i excedències. Això fa que molts optin per continuar els estudis més enllà. Pel que fa a la darrera promoció sortida aquest juny, la tercera, és encara massa aviat per conèixer-ne la seva sort al mercat laboral. D'aquí en surten una dotzena de titulats cada curs.

Els estudiants del bàtxelor d'Administració d'Empreses també, quan acaben, «la possibilitat d'incorporació al mercat laboral és gairebé immediata», va exposar Pla, que va afegir que «a curt termini» és la formació que «més ràpid i més sortida té», doncs amb els canvis en el marc fiscal i les noves obligacions comptables de les empreses, s'espera que moltes societat optin per contractar els serveis d'aquests titulats.

FORMACIONS PENSADES PEL PAÍS / Si bé és cert que la majoria, si no la totalitat, dels titulats per l'UdA troben feina en un termini curt de temps, també ho és que les formacions que s'hi imparteixen són pensades per cobrir les necessitats del mercat laboral andorrà. A més, les promocions són reduïdes per afavorir l'absorció dels titulats, per «no saturar» el mercat laboral, i alhora garantir la continuïtat dels estudis, van explicar els directors de les escoles més antigues de la Universitat d'Andorra, Mandicó i Pla.

Però tot i que un dels objectius de l'UdA és «abastar el mercat laboral», aquest no és l'únic. També es vol «pujar el nivell formatiu del país», van assegurar Pla i Mandicó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT