Campions d'Europa contra Moldàvia en un final d'infart

• Andorra venç un matx molt treballat i aconsegueix la medalla d'or que buscava recuperar des de 2004
SAN MARINO

Eudal i Tomàs aplaudeixen els seus jugadors en el moment que aixequen la copa de campions, ahir a la tarda Foto: FIBA Europe / Filippo Pruccoli

Mirant els números dels partits, semblava que la final seria fàcil i que la medalla d'or d'Andorra entrava dins del guió, però res més lluny de la realitat, perquè Moldàvia es va mantenir ahir viu en tot moment durant el partit definitiu del Campionat d'Europa dels Petits Països, i va obligar als homes de Jaume Tomàs a gestionar un final de partit d'autèntic infart. Victòria ajustada 74-72, i quarta medalla d'or per als tricolors en aquest torneig. L'última va ser al 2004 i la selecció, després de ser segona l'edició anterior davant de Dinamarca, tenia ganes de tornar a reinar.

Però per a aconseguir un títol s'ha de lluitar molt, i si bé durant la fase regular la batalla va ser salvada en tots els fronts amb una solidesa interessant, una final és una altra història, i de res servia pensar en el 100-84 que Andorra va imposar Moldàvia en el segon partit de la fase. Així, els moldaus van estar sempre dins del matx, jugant amb foc però mantenint-se en distàncies que oscil·laven entre els set i vuit punts, i sempre donant una sensació de control de la situació.

Andorra es va donar compte d'aquest fet en el descans, quan Jaume Tomàs va veure que els seus jugadors no aconseguien marcar un ritme fort en el partit durant els dos primers quarts, que van acabar amb 32-27 i tot per decidir. Així, en la represa els andorrans van donar un impuls i es van situar en un avantatge de 14 punts que permetia pensar en una final solucionada. Però Andorra no va tancar el partit quan ho tenia tot a favor per fer-ho, i li va donar vida al rival. Moldàvia ho va aprofitar, és clar, i va tornar a ficar-se en una final que semblava que se li havia allunyat. Al final del tercer quart el marcador estava més que obert amb 58-55 per als tricolors.

En l'últim quart per moments va semblar que la història li tornaria a Andorra el que havia passat el dia anterior contra Malta, quan els de Tomàs anaven perdent tot el partit i al final van capgirar el marcador. El tècnic va veure que les coses no acabaven de sortir com calia, i així va buscar la reacció. En l'últim minut Andorra guanyava de dos punts, els moldaus van tenir la seva però no van encertar, i a un segon del final amb la pilota en mans de Casals el rival va buscar la falta. El pivot, ahir amb 11punts i 31 minuts en pista després de no disputar ni un segon durant la primera fase, va llançar a fallar per matar el duel, i el somni es va complir amb el 74-72.

XAVI GALERA, MVP DEL CAMPIONAT / Xavi Galera va ser elegit el millor jugador d'aquest Campionat d'Europa de Petits Països. A més, el base andorrà va entrar dins del cinc inicial del torneig, compartint aquest honor amb els americans maltesos, Deguara i Jackson, el sanmarinès Raschi, i el moldau Cropotov.