PUBLICITAT

Més domini del castellà que del català entre els alumnes

  • Gairebé la meitat dels que volen aprendre idiomes es decanten per anglès
C. G.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
INFOGRAFIA: JOSEP CAPELL

Emmarcat al Pla d'acció per al multilingüisme a la universitat, els investigadors han elaborat aquest darrer curs una enquesta tant a alumnes com a professors, per detectar el punt de partida del domini dels idiomes que hi ha al centre. Dels resultats se'n desprèn, entre d'altres, que els enquestats consideren que tenen millor domini de la llengua catalana que de la castellana.

És per poc la diferència, però la llengua oficial del país no és la que més dominen els universitaris. En el cas del castellà, tant en comprensió oral, com en lectura i en expressió, puntuen amb un 3,5 els seus coneixements –nivell alt–, mentre que l'escriptura la puntuen una mica per sota el 3,5. En el cas del català, en canvi, els enquestats només posen un 3,5 a la seva comprensió oral. La resta està per sota, amb un 3,4 de nota als coneixements de lectura, un 3,3 a l'expressió oral i un 2,9 –nivell mitjà– a l'escriptura.

En el cas del professorat la tendència és la mateixa, tot i que les notes que es posen són més elevades. Asseguren tenir més coneixements.

De la mateixa part de l'enquesta, també es desprèn que tant alumnes com professors saben més anglès que francès.

Això sí, diuen que dominen més el castellà, però hi ha més alumnes que asseguren tenir com a llengua materna el català. En el cas dels estudiants és igualat, ja que un 30% té el català com a llengua materna, per un 28% que diu que té el castellà. Bastida va assegurar que els resultats de l'enquesta reflecteixen «bastant la realitat de la societat d'Andorra en general». En el cas dels professors els percentatges són del 52% i del 30% en aquest ordre.

D'altra banda, dins l'enquesta també s'interpel·la sobre si els agradaria aprendre nous idiomes. El 76% respon que sí, i d'aquests el 45% es decanta per l'anglès. El 14% pel portuguès.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT