PUBLICITAT

Els dissenyadors denuncien els concursos que fomenten l'intrusisme

  • L'associació critica el concurs per a la imatge gràfica de Gimknat a 7
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Logo guanyador del concurs de la Gimkna't a 7 bandes. Foto: EL PERIÒDIC

L'Associació de Dissenyadors Professionals d'Andorra denuncia que els concursos públics afavoreixen l'intrusisme i denigren la seva professió. Així ho expressen en un article signat per la junta de l'associació que critica directament el concurs per a la imatge gràfica de Gimknat a 7 bandes 2012 on es demanaven la imatge gràfica, l'edició del cartell, el bàner per al web, i diverses adaptacions, entre d'altres requeriments, i s'oferia un premi de 350 euros. Des de l'associació han manifestat a l'ANA que «és un escàndol» perquè per aquest preu no es pot fer tota la feina requerida i fer-la bé, i per això consideren que en comptes d' «ajudar els joves a llançar la seva carrera, el que es fa és afavorir l'intrusisme i rebaixar la qualitat del producte».

El concurs públic per a la creació del logo de Gimkna't a 7 bandes 2012 estava adreçat a joves de menys de 35 anys, i demanava l'edició d'una imatge gràfica, del cartell, la maquetació del full de mà, les adaptacions per a la premsa escrita, el bàner per al web, l'adaptació per al correu electrònic, per a possibles aplicacions, el disseny de samarretes i acreditacions, la preimpressió i el seguiment d'impressió d'altres materials gràfics. Tot això a canvi de 350 euros per al guanyador.

EL CONCURS / Segons opinen des de la junta de l'associació, això no es pot acceptar, perquè denigra la professió. Indiquen que les bases del concurs són «inacceptables en la seva totalitat» i que el concurs no respecta la professió i evidencia «la manca de sensibilitat envers el nostre col·lectiu». A més, asseguren que fomenta l'intrusisme perquè el convocant «intenta obtenir un treball molt per sota del preu de mercat».

De fet, consideren que els concursos públics en general no afavoreixen els dissenyadors professionals, ja que els exigeixen fer la feina sense cobrar res i abans de saber si guanyaran o no, i per tant si ho hauran fer per a res. Des de l'associació es considera que la societat respecta poc el seu sector i que cal que es valori més que són els encarregats de posar imatge al país.

Un altre fet que critiquen dels concursos d'aquesta mena, i concretament del de Gimkna't a 7 bandes, és el fet que el jurat estigui format per polítics o tècnics i no compti amb cap dissenyador que pugui valorar els treballs presentats. És per aquest motiu que l'ADPA s'ofereix a col·laborar en les redaccions de les bases per a futurs concursos, i a formar part del jurat per poder oferir un criteri més fonamentat a l'hora de triar els guanyadors. Ho proposen ja que «si el jurat són els mateixos que han redactat les bases del concurs, no volem ni imaginar quins criteris de selecció deuen tenir».

El concurs de Gimkna't a 7 bandes ha fet saltar els membres de la junta de l'ADPA, presidida per Josep Maria Mangot, amb Gorka Aixàs, Anna Mangot, Xavier Mora i Pere Moles. No obstant, aquesta inquietud fa temps que és present al sector, i per aquest motiu el març del 2011 l'associació ja es va manifestar al respecte. Tot i així, és cert que depenent de les bases sí que hi ha dissenyadors que s'hi poden presentar. El que no accepten els membres de l'associació és que es rebaixi tant el nivell com en aquest darrer cas, on consideren que com a molt es podria haver obert la convocatòria únicament per a estudiants. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT