PUBLICITAT

Gay de Liébana diu que Andorra s'ha d'emmirallar en Suïssa i Luxemburg

  • L'economista afirma que Espanya és el paradigma del que no s'ha de fer i alaba el «sistema sanejat» andorrà
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una de les ponències de les jornades de treball de l'Associació de Comptables, ahir a MoraBanc Foto: TONY LARA

La situació de crisi acusada afecta de ple el Principat. Però la visió catastrofista que sovint tenim dins el país es veu des d'un punt de vista més positiu quan l'anàlisi es fa des de fora. I per a més elements per a l'optimisme, aquesta anàlisi l'ha feta el reconegut economista professor de la UB, Doctor en Economia Financera i Comptabilitat, en Administració d'Empreses, i en Dret, José Maria Gay de Liébana. En una jornada organitzada ahir per l'Associació de Comptables del Principat a MoraBanc, Gay de Liébana va voler deixar clar –de fet, aquest era el títol de la seva conferència– que el pitjor que pot fer Andorra és emmirallar-se amb Espanya. El «model a seguir», sobretot si es vol optar per l'obertura econòmica i l'acostament amb la resta d'Europa, és el que marquen els països de Suïssa i Luxemburg.

És la filosofia d'aquests estats el que pot portar Andorra a l'èxit econòmic i al no estancament del seu creixement. Per una banda, per la seva aposta per expandir-se a través del sector bancari, i per altra, per la seva aposta per les tecnologies i el sistema educatiu. I és en aquests darrers dos aspectes, considera el mediàtic professor, on Andorra ha de fer un cop de taula i canviar el rumb de la seva filosofia de creixement. Fins ara el PIB s'ha erigit en dues potes, va explicar Gay de Liébana, el comerç i el sector immobiliari. Tots dos sectors estan patint davallades des de l'inici de la crisi, i s'han de substituir per un augment del pes del sistema financer, «convertint Andorra en una plaça financera», i per l'aposta tecnològica.

Per aposta tecnològica, l'economista es referia també, a més d'incentivar empreses innovadores a instaurar-se a Andorra, a la «internacionalització de les universitats d'aquí». Uns centres universitaris potents portarien estudiants d'arreu del món, farien «guanyar pedigrí» i fer d'Andorra «una zona d'influència», de la mateixa manera que li passa a Suïssa amb les seves universitats, les quals acullen cada any joves brillants que posteriorment ocuparan alts càrrecs al panorama europeu.

Un sistema sanejat / Gay de Liébana va assegurar durant la jornada de treball dels comptables d'Andorra que, econòmicament parlant, «el Principat està bé» ja que el seu PIB suma més de dues vegades el seu deute públic. Pel que fa a la banca andorrana, gaudeix d'un «sistema sanejat» ja que el seu balanç de passiu és net. Els bancs, va exposar l'economista, tenen fons propis, i el «capital de reserves és més de l'11% del passiu», va ressaltar.

Amb tot, però, hi ha aspectes que considera que s'han de canviar, com la ja esmentada dependència que es té del comerç i també l'envelliment de la població. El darrer és un fet inevitable però és conseqüència també que els joves andorrans no es queden al país. «S'ha de tenir uns sectors més competitius», va defensar.

Gay de Liébana també va parlar d'Andorra i la seva relació amb Europa. Segons el seu parer, el Principat «no ha sabut fer valdre que és un estat de la UE». «Esperava que la gent vingués cap aquí», però és Andorra «qui s'ha d'obrir», va manifestar.

En qualsevol cas, el que no ha de fer mai el Principat és partir del model espanyol, amb un dèficit acumulat insostenible que pràcticament arribarà als 100.000 milions d'euros a final d'any. Una situació que, malgrat que ho neguin des de l'actual Govern, l'hauran d'acabar pagant els ciutadans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT