PUBLICITAT

El CSJ demana ajuda per revisar on va fallar el procediment

  • Casadevall reitera que els recursos amb els que treballa l'administració de justícia són reduïts
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El degà dels advocats, Francesc Badia, parla amb el magistrat Josep Casadevall, a l'inici de l'acte, ahir Foto: TONY LARA

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) ja va enviar dilluns passat les cartes a les administracions de justícia veïnes –França i Espanya– sol·licitant que nomenin un magistrat cadascuna per a la revisió dels procediments andorrans. Així ho va comunicar el president del CSJ, Enric Casadevall, ahir durant la seva assistència a la taula rodona organitzada amb els membres del Tribunal Europeu dels Drets Humans, de visita al país.

La petició s'emmarca en el cas de blanqueig de diners procedents del narcotràfic en el qual la Fiscalia es va veure obligada a retirar l'acusació en haver-se de considerar invàlides les proves per derivar d'unes escoltes telefòniques al marge de la legalitat. Enric Casadevall va justificar la demanda de nomenament dels magistrats especialitzats en inspeccionar els procediments perquè «no sabem exactament què ha passat» i es vol veure «si el nostre model és prou ajustat». Així doncs, a més d'investigar el procediment concret de la instrucció del cas de blanqueig, es vol conèixer si el model és suficientment àgil. A l'entendre del president del CSJ, «el procediment en algun lloc ha fallat», i es vol saber què ha estat.

Enric Casadevall va apuntar que el fet que es nomenin magistrats estrangers per revisar un procediment «no és notícia», és a dir, es fa habitualment en d'altres llocs, i a més, que s'hagi retirat l'acusació és també un símptoma que «la Justícia funciona», doncs no es pot acusar ningú sense proves, preval el principi de presumpció d'innocència. Ara bé, això no treu que el cas hagi generat malestar fora i dins de la Justícia. Així, el president del CSJ va lamentar que en aquesta administració «falten molts recursos», fins al punt que els registres es fan manualment, va apuntar. Així, va sentenciar que «les condicions no ajuden a que ho puguem fer millor».

D'altra banda, Enric Casadevall també va aprofitar l'avinentesa per mostrar-se partidari de permetre l'execució de sentències administratives als comuns i al Govern, doncs el volum de reclamacions per a l'execució de sancions de poca quantia «donen una feinada a la Justícia», i les administracions podrien executar-les de manera «molt més àgil». El president del CSJ va assegurar que ja s'han posat d'acord amb el Govern i que estan esperant que s'aprovi la llei definitiva. En aquest punt també va comentar que aquesta mesura ja es preveu en d'altres països, i doncs aquí el trencament de la divisió de poders que suposa «no seria més que en d'altres llocs».

VISITA DEL TEDH / Els companys de sala del magistrat andorrà Josep Casadevall al Tribunal Europeu dels Drets Humans van visitar ahir el país. Per aprofitar el viatge, es va organitzar una taula rodona amb el Col·legi d'Advocats en la qual els magistrats van anar explicant el funcionament del TEDH. A la tarda també van visitar el Consell General.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT