Andorra creu en sí mateix per plantar-se en la final

• Derrota Malta després d'anar 37 minuts perdent, i espera Moldàvia
SAN MARINO

Oriol Fernández va fer ahir una magistral defensa final a Jackson Foto: FIBA Europe / Filippo Pruccoli

Deixem que parli Jaume Tomàs: «Ha estat el partit més treballat de la selecció en els últims 17 anys, ja t'ho dic jo». Amb això, es pot entendre l'esforç i el sacrifici que van posar sobre la pista els jugadors andorrans en la semifinal d'ahir contra Malta. Van estar 37 minuts de partit per sota en el marcador, i només en els últims tres van donar la volta als números i al final, fins i tot, van vèncer de 10: 75-65. El parcial de l'últim quart, demolidor: 23-9. «Hem cregut en nosaltres mateixa com mai i per això hem guanyat», va insistir el seleccionador. Moldàvia, que va vèncer San Marino –l'amfitrió– en la segona semifinal, serà el rival per l'or avui en la final, a partir de les 17.15 de la tarda.

Andorra va arribar a anar 14 punts per sota dels maltesos. Una diferència com per enfonsar qualsevol equip, però els tricolors tenen l'orgull per senyera i Jaume Tomàs els ha sabut transmetre una implicació sublim. Un exemple total és Oriol Fernández, que ahir va haver de defensar l'americà de Malta, Jackson, una bèstia que va anotar 25 punts i que va ser un malson. «La defensa que ha fet Oriol sobre Jackson és de manual, d'aquelles que s'han de tornar a veure i mostrar a molts perquè sàpiguen què és i com es defensa». Tot eren elogis d'un tècnic enamorat de la seva plantilla, «perquè han posat tot el que tenen, amb moltíssima lluita i intensitat, amb tot».

Andorra perdia 12-23 al primer quart, 33-41 al segon i al descans, i la cosa no pintava bé perquè les coses en atac no semblaven sortir com es pretenia. El tercer quart va venir una reacció que va deixar els andorrans a quatre punts (52-56), però en el definitiu passaven els minuts i no es remuntava. «Era el moment de creure en nosaltres, i ho hem fet, però això són coses que saps que poden sortir bé, com no», va assegurar ahir el tècnic. I això, que Andorra va remuntar. A tres minuts del final perdia 58-59, i a partir d'aquí, remuntada i accelerador fins els 10 punts de diferència: 75-65.

En l'altra semifinal, Moldàvia va derrotar l'amfitriona, i ara serà el rival d'Andorra per la medalla d'or. Precisament els moldaus ja van caure en la fase regular contra Andorra, per 100 a 84. Es pot somiar.