PUBLICITAT

L'ampliació de l'escola costarà 5,5 milions i començarà en un any

  • Tindrà capacitat per 500 alumnes, es farà en dues fases i permetrà guanyar, a més d'aules, zones d'esbarjo
CLARA GARNICA
CANILLO

Periodic
A dalt, Suñe, Alcobé, Mandicó i els tècnics del Govern miren el document explicatiu sobre l'ampliació de les escoles. A baix, imatge virtual de com quedarà el projecte, amb la fase 1 a la dreta i la 2 a l'esquerra Foto: ANA / GOVERN D?ANDORRA

Després de diversos projectes, estudis d'ubicacions i també polèmiques, el Govern i el Comú de Canillo s'han decantat per una opció inicialment descartada: les noves escoles andorranes i franceses de Canillo es faran a partir de l'ampliació de les actuals. L'ampliació permetrà acollir els 270 alumnes que hi havia en aquest curs en un únic edifici, acabant així amb els tres que hi ha actualment –l'escola, els mòduls prefabricats i Casa Sinfreu. Suposarà una inversió total de 5,5 milions d'euros.

Això sí, es farà en dues fases. La primera, de 2.540 metres quadrats, ja està definida en el calendari, i la segona queda per determinar, en funció de les necessitats de creixement demogràfic que pugui tenir la parròquia els propers anys. La fase 1 començarà l'estiu vinent i està prevista que finalitzi l'estiu del 2015, per tal que la nova infraestructura pugui ser utilitzada tan bon punt comenci el curs 2015-2016. Aquesta primera fase costarà 3,4 milions i preveu erigir un edifici a la zona contigua a l'actual escola, i paral·lela al carrer dels Esquirolets. Tindrà connexió horitzontal i vertical amb l'edifici actual, i permetrà guanyar una zona d'esbarjo.

Amb la realització de la fase 1 del projecte s'aconsegueix l'objectiu prioritari marcat pel Ministeri d'Educació, que és el d'encabir tots els alumnes canillencs en un mateix centre. El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va definir l'ampliació com «realista, possibilista i a curt termini».

Fase 2, en funció de les necessitats / És a la nova zona d'esbarjo que preveu la fase 1 on s'ubicaria el segon edifici, corresponen a la fase 2. Aquest estarà ubicat paral·lel al riu Montaup i no s'erigirà fins que les necessitats de la parròquia ho demanin. Amb la fase 1 hi haurà cabuda per 400 alumnes, és a dir, la capacitat en un únic edifici està garantida almenys fins l'any 2017, segons les previsions del Ministeri d'Educació.

Si calgués, la fase 2 caldria una inversió de 2,1 milions, s'incrementaria la capacitat en 100 alumnes més i la superfície en 1.460 metres quadrats. A més, el pati que hi haurà abans de la seva construcció es mantindrà, però passarà a la tercera planta. A la zona de baix es farà una zona d'esbarjo amb porxos perquè els infants pugui jugar en cas de nevades.

Malgrat tot, un dels aspectes que va voler destacar la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, és que l'ampliació s'ha concebut per tal que totes les aules siguin solanes. «Valorem que totes les classes tinguin molta llum», va manifestar. Tota la zona de passadissos, en canvi, estarà a la cara més obaga.

SENSE AFECTAR EL CURS ESCOLAR / Les obres començaran l'estiu de l'any vinent i la part més feixuga, d'excavació i de moviment de terres, es farà abans de es reinicïi el curs, va explicar el director d'Ordenament Territorial, Esteve Comes. I és que la zona té força desnivell i necessitarà desmunt de roca. D'aquesta manera no es veurà afectat el desenvolupament normal del curs, va assegurar Suñé.

El cònsol de Canillo, Josep Mandicó, va mostrar-se satisfet amb l'acord arribat malgrat que s'havien considerat fins ara d'altres opcions també factibles, com eren els terrenys a Sella –descartats per l'elevat cost que suposava als propietaris– i els dels barrers del Roig –que obligaven a fer una inversió important de fins a 14 milions d'euros–. «El més important era donar una solució el més aviat possible, no podíem esperar més», va manifestar el cònsol.

El Comú ha arribat a un acord amb els propietaris per tal de poder dur a terme aquestes ampliacions, a més d'haver cedit a Govern vora 450 metres quadrats, d'uns terrenys, al carrer dels Esquirolets, que va adquirir va 20 anys.

EL VISTIPLAU DE LES ASSOCIACIONS / Els ministres i els cònsols de Canillo, abans de la presentació davant dels mitjans de comunicació, van donar a conèixer el projecte als equips directius de l'escola andorrana i francesa, així com a les associacions de pares i les juntes escolars.

La cap d'estudis de l'escola andorrana de Canillo, Meritxell Palmitjavila, va mostrar-se satisfeta que s'hagi trobat una solució, perquè «feia molts anys que es discutia on ubicar l'escola». Palmitjavila va manifestar a l'ANA que estan contents perquè creuen que és una bona ampliació, sobretot perquè és a curt termini. A més, també va remarcar la importància d'haver previst una segona fase per si la primera ampliació queda curta en un futur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT