PUBLICITAT

DA proposa delegar al Govern la modificació de les taxes del tabac

  • El procediment d'extrema urgència i necessitat es justifica per evitar «distorsions» del mercat
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí i Bartumeu, somrients, conversen amb Baró i Armengol al fons, ahir Foto: TONY LARA

El Consell General va aprovar ahir per assentiment, és a dir, amb l'acord de tota la cambra, l'increment del tabac, de l'entorn del 10%, proposat pel Govern divendres passat. En el debat, el vicepresident del grup parlamentari demòcrata, Daniel Armengol, va demanar, en el seu discurs explicatiu del sentit del vot dels demòcrates, «estudiar canvis legislatius» per tal de fer el tràmit de la modificació d'aquestes taxes encara més senzill de cara al futur. L'oposició socialdemòcrata, liderada per Jaume Bartumeu, va valorar-ho innecessari, doncs en aquesta ocasió s'ha aprovat l'increment amb rapidesa –el text entrava a tràmit parlamentari divendres per procediment d'extrema urgència i necessitat, que dóna un termini de 48 hores per al seu debat al ple.

Tal com van reconèixer tant majoria com minoria, així com el Govern, l'anunci de modificació de les taxes del tabac «distorsiona el mercat», doncs fa que els comerciants de tabac anticipin les importacions en previsió d'un augment de la imposició. Això fa que també es distorsionin les previsions d'ingressos de l'Estat per aquest tribut. Aquests motius són els que van portar Armengol a demanar al Govern que s'estudiïn «canvis legislatius» per tal de fer el tràmit de la modificació de les taxes del tabac «més senzill en el futur». El vicepresident del grup demòcrata, que ahir exercia de portaveu, va concretar que es tractaria de delegar la competència de la modificació d'aquestes imposicions –que és del Consell General, tal com estableix la Constitució– «per períodes breus» perquè el Govern «tingui capacitat per adequar les taxes».

Mentre el ministre de Finances, Jordi Cinca, admetia que «la inquietud la compartim» i que un instrument com el decret llei espanyol –norma amb rang de llei que dicta el Govern i que el Legislatiu (el Congrés dels Diputats) ha de validar en un termini breu de temps– «ens aniria bé» –malgrat que en aquesta ocasió «hem escurçat substancialment el tràmit» fent ús del procediment més ràpid possible que preveu el reglament del Consell General–, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, rebutjava la proposta. Els socialdemòcrates també entenen que l'anunci d'un increment de les taxes distorsiona el mercat, i per això els va semblar adequat fer ús del procediment d'extrema urgència i necessitat, però aquest ha permès una tramitació «àgil», i la «pretensió» de tornar a donar la potestat de modificar les taxes per decret «no em sembla bé», va sentenciar Bartumeu.

JUSTIFICACIÓ / En la defensa de la modificació de les taxes, Cinca va assegurar que es tracta de «mantenir estable el diferencial amb Espanya i França» alhora que Andorra mantingui un preu «atractiu i competitiu» i que «no sigui un incentiu per al comerç il·lícit i les xarxes de contraban». El ministre va recordar les paraules del cap de Govern, Toni Martí, en el debat d'orientació política, en les que deia que «tot compta a l'hora d'apostar per l'homologació i la transparència. I aquest Govern no estalviarà cap esforç per mantenir net i lliure de qualsevol ombra de sospita el bon nom del Principat d'Andorra. També a l'hora de combatre una activitat que anteriorment havia estat tolerada, com el contraban. No deixarem que el profit de quatre contrabandistes comprometi mai més la reputació internacional d'Andorra».

És en el marc d'aquesta voluntat que les modificacions de les taxes del tabac seran més sovint i amb augments «més moderats», segons Cinca. I també com a conseqüència del «seguiment permanent de l'evolució del mercat», aquests canvis, com a mínim l'aprovat ahir, suposen que el Govern s'ha anticipat i no ha actuat reactivament, segons el ministre. En aquest punt, Bartumeu va fer notar la discrepància dels socialdemòcrates dient que «no estem convençuts que s'estigui anticipant, sinó que estan ofegats per l'evolució del mercat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT