PUBLICITAT

Jovial obre un nou concurs per la marxa de famílies arran de la crisi

  • Des del 2010 170 joves s'han beneficiat del projecte, que costa al Comú 280.000 € anuals
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vista general dels pisos del Jovial Foto: TONY LARA

Jovial obre a partir d'avui un concurs per a aspirar a un dels dos apartaments de dues habitacions que han quedat buits. Els sol·licitants han de ser famílies amb un o dos fills, evidentment joves –menys de 35 anys– i residents a la parròquia. El concurs s'obre ja que durant aquests dos anys i mig de vida del projecte de pisos subvencionats s'ha produït una important rotació dels llogaters, en gran mesura a causa de la situació de crisi, que afecta «sobretot a famílies joves amb fills», va manifestar la tècnic de Joventut, Sílvia Muns. Aquestes parelles han hagut de marxar a l'estranger ja que no troben feina o han «retornat a casa els seus pares».

En el cas dels pisos d'una habitació la situació és similar, tot i que a l'haver més demanda i llista d'espera, no cal obrir sorteig. Actualment la llista d'espera és de 20 persones. Els que ara entren a viure al Jovial fa aproximadament un any que van presentar la sol·licitud, va informar la cònsol, Rosa Ferrer.

Per la seva part, el conseller de Joventut i Esports, Marc Pons, va explicar que en aquests dos anys i mig 170 joves han gaudit dels habitatges del Jovial, i que s'han rescindit 13 contractes.

Ara, per cobrir els dos pisos buits de dues habitacions, el Comú ha decidit obrir un concurs que s'allargarà fins al 13 de juliol. Hi haurà preferència per les situacions de renda baixa, en la qual es pot arribar a subvencionar fins al 50% del preu del lloguer. Els aspirants pagaran entre 250 i 500 euros per uns pisos d'uns 66 m2.

Ferrer va reconèixer que ja des del principi s'han trobat problemes de pagaments de lloguer. En aquests casos s'han treballat individualment i s'ha intentat mantenir l'arrendament fraccionant el pagament o ajornant-lo en casos puntuals. Els que marxen, però, no és perquè se'ls fa fora, va assegurar Muns, sinó perquè ells mateixos veuen que és «insostenible» poder assumir els pagaments mensuals.

En qualsevol cas, tant Ferrer com Pons van voler deixar clar que el projecte funciona i que és sostenible. Actualment la corporació ha d'abonar anualment uns 280.000 euros per mantenir el servei de pisos tutelats. La societat presenta «un dèficit assumible pel Comú». A més a més, el projecte s'ha concebut perquè sigui sostenible a «mig i llarg termini», va assegurar la cònsol. Això es tradueix en d'aquí uns «cinc o sis anys», ja que el crèdit es pagarà al mateix import que en l'actualitat, però pujarà l'IPC i el preu dels lloguers.

pisos buits de mobilitat reduïda / A més dels pisos d'una i dues habitacions, Jovial també ofereix habitatges per a persones amb mobilitat reduïda. Actualment n'hi ha quatre, dels quals dos encara no s'han omplert, tot i que el Comú va ampliar els requisits, oferint-los també a persones d'altres parròquies i majors de 35 anys. En aquest cas no hi ha altra solució que esperar a que arribin les demandes, ja que no estan previstes noves modificacions del reglament.

Problemes de convivència / Malgrat que el Comú va fer un balanç molt satisfactori d'aquests dos anys i mig, van reconèixer que han tingut alguns problemes de convivència. Sobretot per la tinença d'animals. Tot i estar prohibida, el 80% dels llogaters en tenen algun. La problemàtica és pels excrements d'animals que els propietaris deixen en zones públiques, i pel soroll. «Hem enviat cartes i hem fet reunions per intentar controlar-ho, però no ens en sortim», va reconèixer Pons.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT