PUBLICITAT

Aprovat amb matisos

  • La Unesco alerta que el Pla és ambigu pel que fa als accessos i que no clarifica prou els objectius
E. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns excursionistes s'endinsen a la vall del Madriu Foto: TONY LARA

El Pla de gestió de la vall del Madriu ha rebut el vistiplau de la Unesco. Així i tot, el Comitè de la Unesco per la salvaguarda del patrimoni mundial, reunit la setmana passada a Sant Petersburg, no es va estar d'assenyalar algunes mancances: el document presentat pel Govern no especifica amb prou detall els objectius de la gestió, la qual cosa hauria de ser «la pedra angular» del Pla segons el comitè en qüestió; el Pla de gestió és excessivament «ambigu» pel que fa a l'accés a la vall –independentment que la directora de la Comissió de gestió de la vall del Madriu, Susanna Simon, hagi assegurat que l'accés «serà a peu»–; i el Pla hauria de promocionar més clarament els usos agrícoles de la vall, que són els que precisament han configurat el paisatge cultural reconegut per la Unesco.

Una cosa no treu l'altra. És ben cert que el Comitè del patrimoni mundial «ha pres nota» de l'entrada en vigor del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror, el 28 de desembre passat, i que en conjunt la valoració és positiva: «el Pla de gestió ha estat ben elaborat i ofereix una estructura convenient per a la gestió d'aquest bé ja que reuneix representants dels quatre comuns en un marc jurídic global».

Ara bé, més enllà d'aquest reconeixement, el Comitè reunit a Sant Petersburg aconsella que es clarifiquin i es desenvolupin millor els àmbits mencionats anteriorment: la clarificació dels objectius de la gestió en allò referent al «valor universal excepcional» que va permetre la inscripció de la vall a la llista del patrimoni mundial, l'estratègia d'accés que permeti preservar aquest valor i el reforçament de les activitats agrícoles tradicionals.

Sense inventari

De fet, el Pla de gestió de la vall del Madriu no fa un inventari detallat d'aquells valors –«materials i immaterials»– que justifiquen que l'indret sigui considerat «un exemple excepcional d'un poblament humà tradicional», tal com recull la inscripció a la llista del patrimoni mundial, en la categoria de paisatge cultural. Però és la gestió en favor de la preservació d'aquests valors el que més interessa a la Unesco. És per aquest motiu que, tot i valorar positivament l'entrada en vigor del Pla de gestió, el Comitè del patrimoni demana ara que se'l mantingui al corrent de qualsevol avenç seguint les seves recomanacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT