PUBLICITAT

Salut estima que entre el 6 i el 8% de la població pateix diabetis

  • Coll indica que la unitat en xarxa per atendre aquesta patologia funcionarà després de l'estiu
  • Un dels objectius fixats és l'accés a l'atenció especialitzada en igualtat de condicions
IRENE CASASAYAS
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un pacient diabètic mesura la quantitat de glucosa en sang. Foto: EL PERIÒDIC

Segons les estimacions de Salut Pública del Govern, entre el 6% i el 8% de la població andorrana pateix diabetis. La directora del departament, Margarida Coll, va avançar a aquest rotatiu que després de l'estiu es posarà plenament en marxa, en coordinació amb els professionals (metges de capçalera, podòlegs...), una unitat en xarxa que organitzarà l'atenció als pacients que presenten aquesta patologia. Inicialment, en el nou sistema tindran prioritat els infants, les dones gestants i els casos que requereixen hospitalització. L'objectiu tanmateix, és dotar les persones que pateixen la malaltia d'un accés a l'atenció en igualtat de condicions.

L'Executiu està treballant en una nova manera d'organitzar l'atenció a la població per diferents problemes de salut o per col.lectius especials, ja sigui gent gran, infants... Una d'aquestes xarxes haurà d'atendre patologies molt prevalents, com la diabetis. Patologia que pateix molta gent i per la qual "hi hem de donar una atenció molt adequada per prevenir les complicacions", segons la directora. Una de les claus del projecte és organitzar tota l'atenció del pacient diabètic al seu entorn i fer- ho de manera "integral". Això significa que es valoraran tots els aspectes, com ara la prevenció quant a la promoció dels hàbits saludables, la prevenció de la malaltia i les seves complicacions, així com la seva atenció quan escaigui, va explicar Coll. Cal recordar que una xarxa és un conjunt d'elements i estructures que asseguren una atenció integral i continuada al pacient i que treballa amb un equip multidisciplinari.

La unitat tindrà dos vessants: el que contemplarà les persones hospitalitzades i el que atendrà aquells altres casos que presentin alguna complicació. Així, aquesta atenció també esdevindria integral en el moment que s'atenguessin aquestes persones en una consulta, on es tindrien en compte tots els aspectes de la seva diabetis. Segons va destacar la directora "no miraríem només el sucre, sinó també els peus o altres elements i prioritzaríem l'atenció en funció de la patologia".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT