PUBLICITAT

La manca de cohesió empresarial també passa factura als empleats

  • La construcció pateix però altres sectors tampoc no escapen a les dificultats per arribar a finals de mes?
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Marc Pantebre, president de la CCIS, i Xavier Altimir, president de la CEA, en una roda de premsa. Foto: EL PERIÒDIC

No és un secret, o potser hauríem de dir que és el secret de l'ametller, que el sap un de cada carrer. I és que hi ha empreses que van a la deriva i no tanquen perquè no tenen prou liquiditat per indemnitzar els treballadors ni satisfer altres compromisos amb els proveïdors. «Sí sabem que hi ha casos com aquest» ratifica Xavier Altimir, president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i afegeix: «Això és pa per avui i fam per demà, perquè al final hauran de fer-ho igual, fent fallida».

En opinió d'Altimir, a la crisi se suma el problema que «tenim unes exigències per llei que ja són més elevades que en els països del nostre entorn quant a la indemnització dels treballadors». I recorda també que «quan les coses no van bé, tot suma; cal trobar una solució perquè les empreses no arribin a l'extrem de no poder fer front als compromisos adquirits, no només amb els treballadors, sinó també amb els proveïdors, i amb els propietaris dels locals, si els tenen llogats». La fallida és el pitjor dels escenaris perquè «es converteix en una roda que afecta globalment l'economia del país». I reivindica una llei del contracte laboral que «abarateixi costos com ara la indemnització». Altres solucions podrien passar pel consell o l'ajuda de les patronals, però encara són poques les empreses que comuniquen el malestar o les dificultats financeres. «A Andorra ens falta cultura de concertació empresarial; som encara massa individualistes i no acostumem a explicar els problemes perquè algú ens doni consell». Canviar la mentalitat «és vital perquè des de la CEA podríem reaccionar i donar un cop de mà, però la nostra cultura és callar i evitar que se sàpiga». De fet, en la presentació del pla estratègic elaborat per les patronals i la Cambra de Comerç, Serveis i Indústria,CCIS, Andorra té futur, la manca de concertació empresarial i de reputació sectorial és un dels elements de reflexió apuntats pels empresaris. «Les nostres propostes són precisament per sortir d'aquest forat i volem que el màxim de gent se les faci seves per sortir-ne». La visió de l'empresari topa amb la dels treballadors que temen una retallada no només de les indemnitzacions, sinó també d'altres prestacions socials a les quals tenien accés fins ara. Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), intueix que «el Govern i la majoria que li dóna suport estan preparant una llei ad hoc que farà que el treballador es trobi encara més en una situació d'indefensió», referint-se al problema de la indemnització per acomiadament.

Empresaris responsables / Ubach també confirma que «hi ha empreses que ho estan passant molt malament, sobretot en el sector de la construcció hi ha treballadors que fa tres mesos que no cobren i ja els han dit que a l'agost no faran vacances, en l'hoteleria molts no poden pagar ni els lloguers ni els treballadors, però també hi ha empresaris de tota mena, hi ha qui pateix perquè se sent responsable de la gent i qui aprofita la situació per abusar-ne». El sindicalista es posa al costat d'aquest empresariat que «com nosaltres no saben què fer, les patronals no els fan cas, ¿i com negocies un acomiadament amb un treballador quan saps que el deixaràs sense feina i que té dona i fills? Coneixem empresaris que necessiten 60.000 euros per sortir-se'n i no poden».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT