PUBLICITAT

Els assalariats accepten i callen per la por de perdre el treball

  • Els abusos no es consideren com a tals quan es tracta de fer bullir l'olla
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Fornoieles i Ubach en una reunió. Foto: TONY LARA

Els secretaris del Sindicat Andorrà de Treballadors, SAT, i de l'USdA, Guillem Fornieles i Gabriel Ubach coincideixen també en afirmar que «la gent no s'atreveix a queixar-se per por de perdre el lloc de treball». I també constanten que molta gent està marxant. «Tot el que pot, que no està atrapat aquí ja sigui per motius familiars o perquè té una hipoteca per pagar, intenta marxar a un altre lloc on se li proposa una feina» afirma Ubach. De moment però, és encara difícil saber quanta gent marxa perquè «molts no ho fan oficial, per si de cas han de tornar a Andorra» afegeix Fornieles. Sigui com sigui algunes famílies ja han començat a acomiadar-se dels seus veïns i de les escoles on porten els fills, espanyols que marxen a Suïssa o a França, molts afectats al sector de la construcció. Però molts dels que es queden continuen tenint la vida difícil «hi ha empresaris que no els volen acomiadar i aleshores els fan canviar de feina o de lloc de treball a la mateixa empresa, per veure si es cansen i marxen pel seu propi peu, així fan neteja» apunta Ubach en el capítol de greuges.

Cobrar fora de termini /«La gent té molta por i ho accepta tot; mentrestant les persones, no només els treballadors, sinó també les famílies, continuen patint». Fornieles també assenyala que «molts treballadors veuen com el dia de cobrar la nòmina es va allargant, com que la CASS dóna de termini fins al dia 10 del mes per pagar les cotitzacions, molts no cobren fins aquest dia i altres fins molt després». I tot i que «és una infracció greu i verificable, els treballadors l'assumeixen». Això fa que cada vegada més «tinguin una qualitat de vida més dolenta, amb menys poder adquisitiu ».

A tot això, els sindicalistes també constaten que si el poder adquisitiu de les famílies va minvant «també empobreix tota l'economia perquè el primer que es redueix és la despesa, i la gent s'està de tot allò prescindible, i fins i tot, més».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT