PUBLICITAT

La capital s'adhereix a les accions ciutadanes en contra del Patapou

  • La corporació local no s'oposa a la infraestructura però sí a l'emplaçament que considera perillós en tots els sentits
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els veïns d'Andorra la Vella aplaudeixen l'aprovació de l'acord contra la ubicació de l'heliport considerada de risc. Ferrer, greu i preocupada, sense el somriure que la caracteritza, ahir. Foto: TONY LARA

El Comú d'Andorra la Vella va aprovar ahir per 10 vots a favor i dues abstencions, la proposta d'acord sobre l'emplaçament del futur heliport nacional al roc del Patapou, únic punt a l'ordre del dia del consell extraordinari que la corporació local va convocar amb caràcter d'urgència. Una pluja d'aplaudiments, dels més de cinquanta veïns que no es van voler perdre el ple, va seguir el recompte de vots. I és que els ciutadans presents al consell de comú, que també adhereixen a la plataforma ciutadana No a l'Heliport del Patapou (NHP) han demanat una consulta popular, qüestió que el Comú debatrà en una propera sessió.

El portaveu de NHP, Miquel Armengol, va explicar que la plataforma presentarà un recurs en paral·lel i que el manifest que van elaborar en contra del Patapou ha recollit més de 500 firmes. En quant a la votació, els dos consellers de Demòcrates per Andorra, Carles Torralba i Neus Farré es van abstenir mentre que la minoria socialdemòcrata va votar a favor. Carles Torralba va justificar l'abstenció en el fet que «descobrim ara les consideracions d'ordre tècnic que ens presenta el Comú». I va afegir que «ens consta que el Govern és transparent i no faria una proposta com aquesta sense tenir les garanties de seguretat necessàries per tirar-la endavant». No obstant això, i a la vista de que els veïns de la capital també s'estan organitzant per fer sentir una única veu contrària al projecte, Torralba va instar la majoria comunal a compartir la informació de què disposa. «Si la corporació té més informació que ens la passi perquè també ens preocupa la seguretat dels ciutadans».

Transparència / La cònsol major, Rosa Ferrer, va explicar als consellers demòcrates que el Comú havia expressat al Govern el desig de dialogar abans de que fes l'adjudicació, «cosa que no va passar com tampoc ens van fer arribar cap informació abans de publicar l'adjudicació». A partir d'aquí «Govern posa el Comú davant del fet consumat» i tot i que la corporació local demana més informació sobre les ofertes que es presentaven al concurs, Rosa Ferrer i Jordi Ramon Minguillón acaben per anar-les a buscar a Govern. De fet, però «només vam recollir una part del dossier perquè no havien tingut temps de fer fotocòpies». La segona part els cònsols la van recuperar el dilluns següent, l'adjudicació va publicar-se al Bopa el dimecres anterior, i el temps anava corrent «perquè la llei estableix que tenim quinze dies per presentar recurs». El Comú, però, no va recollir mai tota la informació de Govern que «ens va negar el dossier de l'oferta alternativa per un problema de protecció de dades», va acabar d'explicar Ferrer, tot i clarificant «el comú l'ha aconseguida per altres vies».

Tot seguit, el conseller socialdemòcrata, Marc Cornella va argumentar el vot a favor de la majoria comunal per la necessitat de «posar-nos al costat de la ciutadania» i perquè no volen assumir la responsabilitat d'haver de lamentar el pitjor. «Si Govern acaba fent l'heliport i després de tot el què s'ha dit, passa una desgràcia, durant molts anys la població d'Andorra recordarà aquelles persones que ho van fer possible, per tirar endavant el projecte en aquest lloc». Els socialdemòcrates no van voler entrar en discussions tècniques que «ens despisten; segurament el conseller major, Eron Estany, podria fer-nos una classe magistral com a tècnic del Govern, que ha estat durant molts anys» però «ens sembla que avui la nostra decisió és de sentit comú per tots els factors que s'han exposat».

Accions / Ferrer va agrair el suport als socialdemòcrates i va explicar que «dilluns que ve acaba el termini per presentar el recurs de reposició, i el presentarem». Si la resposta del Govern és negativa la corporació està disposada a esgotar totes les vies legals a la seva mà, començant per la Batllia, però Ferrer ja ha avisat en més d'una ocasió que anirà fins al Constitucional, si cal. La cònsol també està dolguda pel tracte indiferent de Govern al Comú i per extensió a la població de la capital «no ens han donat cap facilitat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT