PUBLICITAT

La Plataforma creu que s'hagués pogut accelerar la negociació

  • Els sindicats accepten que «no podem tancar els ulls» davant el problema, i estan disposats a «parlar-ne»
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Funció Pública presideix una reunió amb els representants sindicals del funcionariat. Foto: ÀLEX LARA

Des de la Plataforma de Funcionaris es va apuntar que la negociació per arribar a una solució pel sistema de jubilació dels treballadors públics «s'hagués pogut accelerar». Així ho va manifestar el seu segon portaveu, Santi Rodríguez, que explica que les dates escollides per iniciar la negociació no són adients, doncs el gruix del personal adscrit a Ensenyament –que és el més nombrós entre el funcionariat en general– està de vacances.

A més d'expressar el malestar pel fet que el Govern hagi fet públic l'estudi actuarial del sistema de pensions de jubilació dels funcionaris abans de fer-lo arribar a la Plataforma i als propis sindicats que la configuren, Rodríguez va assegurar que l'exposició de l'estudi als sindicats es va fer «a mitjans de maig», i que aleshores el ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, va agafar el compromís de trametre còpia de l'estudi a la Plataforma i «mai se'ns ha fet arribar», o en tot cas es va enviar el mateix dijous en què es presentava a la premsa cap al tard (al trobar-se fora del país el portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Joan Torra, la resta de representants sindicals no tenen constància que s'hagi rebut).

Després de la reunió amb Cinca, els sindicats «pensàvem que en breu s'iniciarien les negociacions», pel tema de la jubilació i per la resta dels temes pendents. I en canvi, no és fins ara que Cinca va anunciar, a través dels mitjans de comunicació, la voluntat de començar el treball amb els interessats durant el juliol. En aquest punt, Rodríguez va assegurar que «les coses s'haguessin pogut accelerar», i si se'ls hagués tramès l'estudi al maig, els sindicats ja l'haurien pogut debatre.

En línia similar es va pronunciar el sindicalista i funcionari Gabriel Ubach, que va assegurar que ell mateix havia parlat amb el ministre durant la reunió del mes de maig i «vam quedar que en una setmana ens faria arribar la documentació». Ubach, a més, va deixar entreveure que s'amaga alguna cosa darrera l'estratègia de començar les negociacions al juliol, «quan educació està de vacances» i «han tingut tot el juny» per fer arribar l'estudi i les propostes de solució.

DISPOSATS A NEGOCIAR / Més enllà del malestar per «les formes i les dates», els sindicalistes tenen interès per arribar a un acord. «La jubilació ens interessa a tots, ho hem de deixar arreglat de la millor manera possible», va sentenciar el portaveu de la Plataforma. Com a mínim, estan disposats «a parlar» del sistema de complement de jubilació que els dóna el Govern, però «no a acceptar el que diguin», sinó a negociar. Un cop l'Executiu faci la proposta, «la valorarem», i si convé es farà una contraproposta. «Hem de veure què hauríem d'aportar, i què el Govern», va afirmar el portaveu de la Plataforma.

En conclusió, els funcionaris també veuen la necessitat d'establir un nou model. «Davant aquesta situació, tampoc podem tancar els ulls», va posicionar-se Rodríguez, mentre que Ubach recordava que amb l'anterior Govern, socialdemòcrata, ja s'havia parlat i començat a negociar la qüestió dels complements de jubilació. «Només faltava acabar de decidir l'aportació dels funcionaris», va assegurar. Aleshores es parlava de fer un sistema compartit entre el funcionariat i el Govern.

Això sí, Ubach diu que s'ha de partir de la base que «qui no ha fet els deures és el Govern», i que si aquest hagués anat fent les aportacions corresponents, «ara no n'estaríem parlant». En aquest mateix punt, va assegurar que «qui havia d'estar a les sis del matí al peu del canó, hi ha estat», assenyalant que els funcionaris compleixen amb les seves obligacions.

MANIOBRA DE DISTRACCIÓ / D'altra banda, el sindicalista va valorar que de la qüestió de la jubilació dels funcionaris se n'ha parlat repetidament i que «volen fer creure que és una novetat, i no és així». Des del seu punt de vista, tornar a treure aquest tema és una maniobra de distracció, doncs «mentre es parla dels funcionaris no es parla de res més». Així mateix, va criticar que es vulgui transmetre que «la ruïna del país una vegada més són els funcionaris», i va lamentar que el Govern «no jugui net», i surti a la palestra acceptant que «el problema» és seu i «encara bo que els funcionaris vulguin seure» amb ells.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT