PUBLICITAT

Elda Moreno: «El conveni vol acabar amb la impunitat dels agressors»

GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Elda Moreno en una intervenció. Foto: EL PERIÒDIC

Elda Moreno és un dels artífexs del Conveni de Lanzarote. Cap del departament d'Igualtat de Gènere i Dignitat Humana del Consell d'Europa, explica els grans eixos del document.

–¿En què es diferencia el conveni del de les Nacions Unides?

–És el primer text que cobreix l'abús i l'explotació sexual infantil, insistint en l'àmbit de la família per això és un conveni tan important per al Consell d'Europa. És la primera vegada que els governs s'han atrevit a aprofundir en aquest tema.

–¿Els abusos als infants són una plaga de la nostra societat?

–Les últimes dades de què disposem ens indiquen que un de cada cinc nens és víctima d'un abús sexual, i entre el 70% i el 80% d'aquests nens són abusats per algú molt proper, ja sigui un membre de la pròpia família o l'entorn escolar. Moltes vegades és gent que estimen per això només el 10% d'aquestes violències sexuals es denuncien a les autoritats. També entre altres coses, perquè els nens tenen por o perquè han estat manipulats o perquè no volen denunciar al seu pare, la seva mare o la persona que tenen a prop; o per vergonya, o perquè són tan petits que no saben què els està passant.

–¿En quins àmbits s'aplicarà?

–El Conveni té quatre dimensions molt importants i vol acabar amb la impunitat dels agressors, que moltes vegades continuen agredint durant anys i anys. Conté mesures com l'ampliació de la prescripció del delicte. Moltes vegades quan la víctima és més gran o es veu amb prou força per denunciar una agressió d'aquesta mena, resulta que el delicte ja ha prescrit. Volem evitar això i també volem lluitar contra nous tipus de violència sexual creats a partir de les noves tecnologies com el grooming o la pornografia infantil a través d'Internet.

–¿També insisteix en la protecció?

–Sí, però sobretot en la prevenció. Els països que l'han ratificat, esperem que Andorra ho faci ràpidament, adopten una sèrie de mesures per prevenir, cosa que fins ara no s'ha fet prou. El CoE ha engegat la campanya Un de cada cinc que consta de material didàctic, de manera que els pares puguin ensenyar als fills a protegir-se, d'una manera que respongui a la maduresa del nen. Aquest material també s'està editant en català.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT