PUBLICITAT

Arrenquen els Skygames amb la Vertical i l'explosiva Skyspeed

  • La primera prova serà idèntica a la Cara Amón de fa dos anys en què ja hi van participar els andorrans
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dels integrants de l'equip nacional, corren avui Joan Valls, Ferran Teixidó, Marc Casal i Óscar Casal. Foto: FAM

Qui es pensava que els caps de setmana estaven buits de competicions esportives una vegada acabades les competicions regulars, estava molt equivocat. Tant lluny del Principat com a casa, l'activitat no s'atura i, és més, augmenta. A la Ribagorça es disputen aquests cap de setmana les primeres proves dels Skygames, els campionats del món d'esports de muntanya on hi seran els principals esportistes del panorama mundial, i entre ells els representants de l'equip nacional de curses de muntanya de la Federació Andorrana (FAM). Avui hi ha dues carreres, i la FAM tindrà quatre corredors a la línia de sortida. En tot cas, si hem de mirar cap a casa, tindrem també avui un bon menú, perquè comença el Nacional de contrarellotge de ciclisme a Ordino, i demà arrenca el Circuit d'Escalada i a més es disputen la Volta als Ports de ciclisme i el Míting Internacional d'atletisme a l'Estadi Comunal.

A les 11.00 d'avui arrenquen els Skygames 2012, una cita clau en el calendari de la temporada d'estiu i un moment important per als corredors de la FAM, que hi formaran part de les dues primeres proves. La selecció per a aquest cap de setmana, del grup de sis atletes inicials, es composarà per Ferran Teixidó, els germans Óscar i Marc Casal, i Joan Valls. No entren en la cita ni Lluís Sanvicente ni Xavier Teixidó. Aquest últim pateix una lesió al genoll.

La primera cursa, la Vertical, serà de tres quilòmetres de llargada i un desnivell de 1.000 metres, en un circuit que serà idèntic al de la Cara Amón que ja van disputar alguns dels andorrans ara fa dos anys. La cursa surt de Barruera (la Vall de Boí), per pujar fins les Roies de Cardet, on hi serà la meta. Ja a la tarda, cita amb una competició explosiva, possiblement massa per a les característiques dels andorrans, i on les opcions de bons resultats seran menors degut a l'absència de Xavier Teixidó, especialista en curses curtes i potents com aquesta. La Skyspeed sortirà de la població de Taüll a les 17.00, per acabar al complex Boí Taüll Resort, al Pla de l'Ermita.

La baixa de Xavier Teixidó és sensible, perquè el corredor ve d'obtenir el millor resultat d'un andorrà en una Copa del Món de Vertical, ja que a Loutraki (Grècia) va ser tercer després d'una cursa perfecta i que li va donar molta moral al veterà atleta de la FAM.

La competició dels Skygames tindrà una aturada per als corredors de la FAM fins el pròxim 8 de juliol –el cap de setmana vinent–, ja que es disputarà una de les curses més importants. Llavors serà l'Skymarathon el protagonista, amb 42 quilòmetres per superar zones increïbles i de gran bellesa del Pirineu català però també aragonès, i tenint com a cim més alt els 2.910 metres del coll de Llauset.

La decisió de quins seran els corredors per a l'Skymarathon està en mans del seleccionador, Carles Font, que segons les proves d'avui i de les evolucions dels diferents estats de forma, prendrà una decisió o una altra.

El ciclisme està en el punt àlgid de la temporada i el calendari està ben atapeït, però a Andorra la cosa està clara: avui, primera prova del Campionat Nacional contrarellotge, i demà la Volta als Ports. La cita d'aquest matí –fins a les 10.00 hi ha temps per inscriure's a la sortida, al centre d'Ordino– constarà de la clàssica pujada al Coll d'Ordino, de 10km de distància i que s'iniciarà a les 10.30. Gratis per als socis de l'Agrupació Ciclista Andorrana, organitzadora de la prova, i 10 euros per a la resta. La previsió és acostar-se a repetir la xifra de la seixantena de la temporada passada. Arrenca així la primera de les tres curses individuals contra el crono de què consta el Campionat d'Andorra. El 4 d'agost, la cita entre Llorts i la Coma d'Arcalís, i el 2 de setembre, entre Ordino i Sorteny.

Encamp és el centre de les curses de muntanya al Principat durant aquest cap de setmana, just abans de la disputa la setmana vinent de l'Andorra Ultra Trail. Avui se celebra la cursa d'orientació, que començarà a la tarda (17.00, amb l'explicació de la cursa, i 17.20 amb la sortida oficial) des del Complex Esportiu encampadà. Es tracta d'una competició pels carrers del poble amb dos recorreguts diferents per a dos nivells de dificultat. A l'endemà, des de les 8.30 hores, la Travessa d'Encamp, segona prova puntuable per a la Copa d'Andorra amb el recorregut de 20km.

Una nova iniciativa ha nascut al Principat amb la celebració aquest cap de setmana del primer Torneig TIM 2012 de vòlei femení en les categories infantil, cadet i juvenil. Tot comença avui i acaba demà amb les finals, i es disputa en els pavellons del Prat Gran d'Escaldes-Engordany i els Serradells d'Andorra la Vella. Hi participen sis equips infantils, deu cadets i nou juvenils de diferents clubs catalans, mallorquins i gallecs. També hi seran els equips cadet i juvenil d'Andorra.

En motociclisme, Xavi Cardelús disputa en Pre Moto3 el Campionat Motodes, tot i que encara no està restablert de la lesió que va patir fent motocrós. En tot cas, ho farà amb un nou casc amb la decoració que portava el seu pare quan es va proclamar campió d'Europa de 250cc. Per altra part, en kàrting, Àlex Machado torna a la batalla del Campionat d'Espanya amb el míting de Campillos, a Màlaga.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT