PUBLICITAT

La banca local manté els ràtings i esquiva la degradació espanyola

  • Amb la caiguda de qualificacions al veí, les entitats andorranes estan uns quatre punts per sobre en solvència
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

A principis d'aquesta setmana, les notes a les agències de ràting de 28 bancs espanyols van caure entre un i quatre esglaons, en una davallada continuada que arrosseguen des de fa al voltant de dos anys. A l'altra banda, la banca del país celebra que aquí la situació és totalment contrària. I és que totes les entitats locals van passar els exàmens de les agències que tenen contractades –en el cas de Morabanc és Moody's i per a la resta d'entitats, Fitch– per acabar mantenint qualificacions, fins i tot amb la crisi.

Si bé els bancs andorrans es comparen als espanyols per afinitats territorials–tot la seva diferència en volum–, els problemes que ha patit l'estat veí no afecten al sector del Principat perquè són propis de l'economia espanyola. Les agències de ràting, contractades de forma privada per les entitats, analitzen la solvència de les entitats mesurant els seus recursos propis contra el balanç, veient-ne la liquiditat dels actius que tenen i les seves capitalitzacions.

Mentre que a Andorra la majoria de les entitats no s'han vist arrossegades a pèrdues de qualitat per mantenir actius compromesos, les financeres espanyoles es troben que gestionen bons del país. I ara, amb el fort deteriorament del deute espanyol, aquests actius han afectat greument al sistema del país del sud. A més, el seu mercat immobiliari d'oficines, a més dels actius tòxics que ja estaven comptabilitzats, han damnificat les seves notes.

Això és, per a Andorra, «una noticia que afecta molt positivament a la nostra banca», afirma el director de la banca d'inversions de Morabanc, Ivan Comerma, que matisa que les entitats locals estan quatre punts per sobre en qualificacions que les del país veí. Mentre que a Espanya les agències estan «preocupades per les posicions en cartera de bons espanyols», a Andorra no es dóna aquesta situació. El responsable de l'entitat explica que ells no van adquirir bons espanyols, i sí d'altres països amb més solvència com Alemanya.

Fora de la tempestad espanyola / Morabanc té una qualificació A2 per part de Moody's, que manté des de fa set anys. És la més alta a Andorra. Després, Crèdit Andorrà i Andbank mantenen una nota A- amb Fitch, que no va canviar durant la darrera revisió, tot i que aquesta era negativa.

Fitch també va revisar la nota de BPA sense rebaixar-la del seu BB+. On sí va millorar va ser que abans la perspectiva era negativa i ara es qualificada com a estable. Segons van comunicar llavors fonts de BPA, això reflecteix que l'entitat «està adoptant les mesures adequades per renovar la seva filial Banco Madrid», recentment adquirida a Espanya i en procés de sanejament.

Així, la banca andorrana es lliura del que Comerma valora com «una espiral de baixada molt forta» que es viu a Espanya.

Tot i així, les entitats andorranes no poden pujar més dels ràtings que assoleixen ara mateix. Això és degut a que aquestes valoracions tenen com a sostre la nota del país, que l'atorga Standard & Poor's i la darrera revisió la va mantenir en un A/A-1. Les entitats del país no poden pujar més enllà d'aquests nivells segons les bases que realitzen les agències. Comerma lamenta que, en cas que poguessin tenir un altre sostre, segurament optarien a ràtings més elevats dels que ara mateix posseeixen.

Segons fonts de Crèdit Andorrà, l'entitat més gran del país, el manteniment d'aquestes qualificacions és molt rellevant en l'entorn actual ja que, afirmen, «es tracta d'uns ràtings que confirmen una posició de màxima solvència i solidesa en relació amb el sector financer internacional».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT