PUBLICITAT

El CSJ investigarà la instrucció en el cas de blanqueig

  • Les escoltes mal fetes van fer anul·lar el judici al policia i 8 persones més
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president del CSJ, Enric Casadevall en un acte de jurament. Foto: TONY LARA

En un comunicat fet públic ahir, el Consell Superior de la Justícia (CSJ) anuncia la decisió de nomenar en la immediatesa dos magistrats independents, no vinculats a la judicatura andorrana, perquè analitzin el modus operandi i les eventuals incidències en la causa que inculpava nou persones per blanqueig de diners, provinents del narcotràfic, i entre les quals hi havia un policia i el seu germà seient al banc dels acusats com a artífexs de la suposada xarxa.

El cas va donar un tomb inesperat el passat 18 de juny, quan els advocats defensors van al·legar que la instrucció del sumari no havia respectat el Codi de Procediment Penal, particularment en tot el que feia referència al control de les escoltes telefòniques que la jutge instructora havia ordenat però que no havia seguit ni renovat en els terminis que marca la llei. Per aquest motiu, la fiscalia es va haver de resignar a retirar tots els càrrecs, doncs a partir de la primera irregularitat i per efecte domino, el cas s'esfondrava, mancat de base legal per continuar jutjant els inculpats i encara menys, condemnar-los.

Magistrats independent / Dit d'una altra manera, els dos jutges que es desplaçaran a Andorra, des de les magistratures espanyola i francesa, investigaran la instrucció de la causa a petició del CSJ que fonamenta la seva decisió en virtut de l'article 89 de la Constitució, que li encarrega de vetllar per la independència i el bon funcionament de la justícia. El CSJ també afegeix que a partir de l'informe que elaboraran els dos magistrats independents també adoptarà totes les mesures que consideri escaients perquè la situació no es repeteixi, tenint en compte que el CSJ fonamenta la seva decisió «a la vista dels fets succeïts en el cas de les escoltes telefòniques del judici de data 18 de juny, i després de les diferents informacions recollides». De fet, els comentaris que van fer bon nombre de ciutadans a les xarxes socials, després de l'anul·lació del judici, podrien avalar també la mesura del CSJ, i l'intent de retornar a l'administrat, si cal, la confiança en la justícia.

El vici de procediment / Un dels advocats defensors en la causa abandonada, Josep Anton Silvestre, va insistir, en sortir del Tribunal de Corts el passat 18 de juny, que la manca de control sobre la instrucció afectava el registre de les escoltes telefòniques que la policia havia dut a terme durant més d'un any, ja que la causa es va començar a instruir el maig del 2010. El problema és que la jutge instructora havia d'ordenar i controlar les escoltes, que segons el Codi de Procediment Penal no poden excedir una durada de dos mesos i només són renovables dues vegades amb un nou aute motivat. En canvi, la policia li va entregar tots els enregistraments de cop, després de mesos i mesos d'investigació. Per això, els advocats defensors van demanar l'anul·lació del judici per entendre que s'havia vulnerat un dret fonamental dels seus clients. Silvestre també es va referir a la famosa màquina espia que la policia té connectada a Andorra Telecom i que pot intervenir qualsevol comunicació al país sense control. A més, els registres d'Andorra Telecom, que contenen dades de tots els abonats tampoc no estan subjectes a cap llei.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT