PUBLICITAT

Retorn als orígens via Wi-Fi

  • Ordino conjuga noves tecnologies amb fotografia de fa un segle per atraure visitants i també ciutadans al nucli antic
  • La informació històrica arriba gràcies als codis QR i a l'arribada d'internet gratuït a tota la zona
CLARA GARNICA
ORDINO

Periodic
Albós mostra el recorregut fotogràfic pel nucli antic, ahir. Foto: ANA / M.C.

Els carrerons empedrats i els habitatges tradicionals del nucli històric d'Ordino retornen a un segle enrere. El viatge que proposa el Comú per aquests propers tres mesos parteix d'onze fotografies d'entre el 1890 i el 1945, facilitades per l'Arxiu Nacional i que mostren costums, festes i tradicions centenàries, algunes de les quals encara es conserven, com les caramelles. També ensenyen postals idíl·liques ordinenques, un paisatge que a dia d'avui costa de reconèixer amb tanta nova construcció.

Aquest recorregut, viatge per la tradició, es fa amb un element molt actual. Les noves tecnologies permeten que amb un click –sempre que tinguem un smart phone– se'ns informi de tot allò que envolta la fotografia històrica. I és que a cada foto s'hi inclou un codi QR amb tot allò que pot interessar al caminant i que s'amaga darrere el paper fotogràfic.

Històries com els capellans passejant amb els infants del poble al carrer principal, històries com un ball de la corranda a la plaça del Poble, històries com la plega de blat abans de l'arribada del fred, la treta de neu amb carros o la celebració perduda dels encants de Sant Antoni.

El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració d'Andorra Telecom, que a més d'ajudar amb la implementació dels codis QR, ha instal·lat Wi-Fi a tot el nucli urbà per a poder accedir a aquesta informació accessòria. Jordi Nadal, el director d'atenció al client i màrqueting d'Andorra Telecom va explicar que la col·laboració entre les dues parts tot just comença, ja que es tracta d'una primera fase per aconseguir introduir a Ordino el concepte d'Smart Cities –ciutats intel·ligents–. ¿Què vol dir això exactament? Nadal va parlar ja no del 2.0., sinó del 3.0. El 3.0 s'encara en definir els gustos dels turistes, o dels propis ordinencs, i en funció d'aquests se'ls envia al seu mòbil informació que pot ser del seu interès «per satisfer les seves necessitats». Per exemple, va explicar Nadal, «un turista visita Ordino i cap a les 12 hores rep una oferta d'un restaurant, amb la reserva ja feta». O un ciutadà a qui se sap que li agrada anar a cavall, rep informació sobre una ruta per al cap de setmana.

La implantació del 3.0 es durà a terme aquest mateix any, va assegurar Nadal. Durant l'espera, podem seguir provant el codi QR amb les fotos històriques per tot el nucli. Junt amb elles, també es pot consultar l'agenda cultural de la parròquia, tal i com va mostrar el conseller de comunicació, Ludovic Albós.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT