PUBLICITAT

Calvente, amb el comptador a zero

  • L'escultor liquida la seva obra i s'aventura en una nova aventura creativa sota el lema 'Ressorgir'
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El pintor i escultor, a la galeria taller Espai 29, envltat d'obra antiga i amb l'esbòs de Ressorgir a les mans. Foto: MÀXIMUS

Calvente li diu adéu a Calvente. Canvia de vida i d'obra (o al revés), fart potser de sobreviure amb una sabata i una espardenya, de fer equilibrismes per arribar a fi de mes i continuar sent un dels escassos artistes que en aquest racó de món es guanya la vida amb la seva obra –amb els dits d'una mà, i encara en sobren. Així que amb el permís de Robert Graves li diu adéu a tot allò i s'embarca en una nova aventura creativa que ha batejat amb el nom de Ressorgir. De moment és un projecte esbossat en resina –el tenen aquí al costat en braços de l'artista, que se'l mira com si fos una delicada, fràgil criatura acabada de néixer– perquè el panorama està tan, però tan malament que ni es pot permetre el luxe –diu– de portar les obres al bronze o l'alumini. Però la cosa anirà per aquí: sense abandonar del tot l'expressionisme torturat que ha marcat la seva trajectòria, flirtejarà en endavant amb l'abstracció. Sense pla determinat: «A veure què en sortirà», diu.

A veure, sí, perquè seria una llàstima que aquesta nova etapa arrambés amb la peculiar iconografia de l'univers Calvente, aquests cossos que lluiten per sortir de la tela en un difícil part, i que evoquen ambn formidable potència visual i conceptual les visions de la ciència ficció cinematogràfica, des de la sèrie Alien –especialment l'última entrega, amb les rèpliques de Ripley/Sigourney Weaver– fins al primer Matrix.De fet, i si hem de jutjar per Ressorgir, l'escultor tampoc no se n'ha anat a l'altre barri, afortunadament, i persisteix en les seves visions martiritzades, encarnació del mal de vivre contemporani concebut, gestat i parit a l'avinguda del Pessebre d'Engordany.

Per posar el comptador a zero, primer cal liquidar el passat immediat, les sèries Volums –es va poder veure a la galeria Ara Art–, Estacions –amb què va concórrer al concurs de la Biennal–i La memòria de l'aigua, mai no exposada. I això és el que s'ha proposat amb aquest outlet artístic que ha obert a la galeria Espai 29, que tancarà definitivament les portes a finals d'agost. Un centenar i mig de peces –dibuixos i escultures, més les litografies del fons d'art del mateix Calvente– que salda a preus que oscil·len entre els 30 i els 2.500 euros. ¿I després? Després... Déu dirà. Aquest estiu no l'han convidat al simposi de Changchun, així que hi haurà aventura xinesa. Però ho té clar: la solució és allà fora. Així que després de l'estiu li veurem poc la perilla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT