PUBLICITAT

Visita al naixement d'Andorra

  • Obre les portes al públic el jaciment de la Roureda de la Margineda, el primer pas per a la seva museïtzació
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A l'esquerra, un dels panells informatius del jaciment i una vista general de la fortificació. A la dreta, un moment de la visita guiada, ahir. Foto: TONY LARA

El jaciment de la Roureda de la Margineda es va vestir ahir de gala per encetar el camí cap a la seva obertura pública. Nombroses personalitats no es van voler perdre l'estrena oficial d'aquest jaciment que conserva vestigis de l'edat de bronze –situem-nos 4.000 anys enrere– i que també ensenya les restes del que va ser el castell de Sant Vicenç, una fortificació aixecada en època medieval, l'any 1.190, per Arnau de Castellbò. El castell ensenyarà al visitant el que es pot considerar com l'epicentre del naixement d'Andorra.

I és que tal i com va explicar l'historiador Albert Villaró durant la primera visita guiada als jaciments, va ser en aquest castell on s'hauria segellat al segle XIII el pacte entre cavallers –els comtes de Foix i el bisbe d'Urgell– que durant vuit segles van assegurar l'existència d'Andorra.

Ara tota aquesta història es pot rememorar visitant-ne les runes, el que queda d'aquell castell que, a més d'esdevenir zona de control militar, va ser també un punt d'explotació del territori, i més endavant una explotació agrícola.

Els encarregats de fer la inauguració oficial del nou atractiu turístic i històric del país van ser el ministre de Cultura, Albert Esteve, la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i la presidenta de Molines Patrimonis, Montserrat Cardelús. El primer va explicar que la inauguració d'ahir és el primer pas cap a un Pla director per a dur a terme la completa museïtzació de tota la zona. És a dir, les visites que es poden fer fins ara són un circuit provisional i el nou pla haurà de definir exactament els espais a descobrir, així com haurà de determinar cap on s'han d'encaminar les futures excavacions. El pla es tirarà endavant a principi de l'any vinent, va assegurar Esteve.

Ferrer, per la seva part, va definir l'espai com «un dels marcs inigualables d'Andorra». És tanta la importància per al Comú que estan estudiant afegir-lo a un nou circuit turístic d'obra civil i religiosa «que posi en valor el nostre patrimoni», en un espai on s'inclourien des del pont de la Margineda fins l'església de Santa Coloma, passant per la torre i el castell de Sant Vicenç.

UN JACIMENT ÚNIC ALS PIRINEUS / Va ser l'any 2007 quan es van iniciar les excavacions al jaciment de la Roureda. Durant aquests cinc anys s'han realitzat sis campanyes arqueològiques més alguna que d'altra intervenció d'urgència, i hi han passat 40 professionals entre arqueòlegs, restauradors i historiadors. Vistos els resultats, es pot considerar aquest patrimoni com el jaciment arqueològic més extens d'Andorra i un dels més importants dels Pirineus, va assegurar Cardelús.

La presidenta de Molines Patrimonis va assegurar que des del 2007 el principal objectiu sempre ha estat «compartir amb tothom aquesta petita joia arqueològica» de 1.500 metres quadrats. De fet, Molines Patrimonis ja hi ha invertit prop de 800.000 euros, a més d'una petita subvenció del ministeri de Cultura que data de l'any 2010, de 10.000 euros.

Després dels parlaments, va ser el moment d'iniciar la visita guiada a tots els presents. Vilaró va anar descobrint i tornant a la vida cada racó d'aquesta fortalesa, amb la hipòtesi cada vegada més ferma que ha de ser el castell de Sant Vicenç. S'hi poden descobrir parts de la muralla, la cuina, habitacions, magatzems i llars de foc. En aquestes estructures s'hi han trobat recipients ceràmics de cuina, eines agrícoles i armes com fletxes de ballesta o puntes de llança.

Tot va quedar abandonat, amagat i enterrat a partir del segle XIV. Set segles més tard retorna a la vida per explicar una mica millor com érem fa centenars d'anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT