PUBLICITAT

Unanimitat per l'IGI, malgrat la doble imposició

E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

L'Impost General Indirecte (IGI) –l'IVA andorrà, que aglutina la major part dels impostos indirectes vigents– va obtenir el suport unànime del Consell General. No era evident. El debat va començar amb el vot particular a l'esmena introduïda pel grup demòcrata –el text va ser presentat pel grup socialdemòcrata– per la qual s'eliminava la disposició transitòria que tenia per objectiu evitar la doble imposició sobre els estocs, i els consellers del grup demòcrata van rebutjar-ho.

Martí Salvans va argumentar l'oposició a la transitòria per «l'impacte brutal» sobre les arques de l'Estat –d'entre 30 i 40 milions d'euros– i per «injusta», doncs podria comportar el pagament de «crèdits fiscals» d'imports diferents en diverses ocasions. Però en el fons de la qüestió hi coincideixen tant els uns com els altres: evitar la doble imposició sobre els estocs que hi pugui haver a l'entrada en vigor del nou impost, l'1 de gener vinent. Per això el Govern es va comprometre a presentar un projecte de modificació per «acotar més la transitòria». Aquest text haurà de limitar els anys o l'antiguitat de l'estoc per acollir-se a la deducció, acotar el temps durant el qual es poden beneficiar del crèdit fiscal i l'impacte sobre els comptes de l'Estat. Així ho va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va argumentar que «no pot ser que una mesura neutral sigui perjudicial per l'Estat».

El president dels socialdemòcrates, Jaume Bartumeu, va lamentar que els demòcrates no els facilitessin els càlculs de l'impacte de la transitòria dels estocs amb anterioritat, i va afegir que si es presenta el projecte per evitar la doble imposició que implica l'actual llei «fins i tots els hi votarem, però primer ho hem de llegir».

Després de debatre sobre la transitòria dels estocs, l'IGI, tal com havia sortit de la comissió legislativa que el va treballar, va tenir el suport unànime del Consell General. Un cop aprovat, Bartumeu va justificar el vot favorable al tractar-se, «en conjunt, d'una bona llei», i necessària, ja que els actuals impostos tenen «massa disfuncions». Però malgrat això, va lamentar que el resultat no hagi pogut ser una «feina ben feta» del tot. De totes maneres, va valorar que aquesta, la de l'IGI, «serà una de les lleis més importants de la legislatura».

Pel cantó del Govern, Cinca va valorar que el text trenca la dispersió d'impostos indirectes actuals i va subratllar que el haver retardat l'entrada en vigor fins a l'1 de gener del 2013 –primer estava prevista per l'1 de juliol d'aquest mateix any–, facilita l'adaptació al marc fiscal per part dels empresaris. D'altra banda, Cinca va reconèixer que «ningú pot assegurar l'efecte del canvi i caldrà estar molt atents i monitoritzar els primers mesos de l'IGI per si cal una ràpida reacció». En aquest sentit, va advertir que segurament hi haurà modificacions legislatives per corregir els errors que hi pugui haver, i va assegurar que l'aprovació de l'IGI «és el camí correcte i l'únic camí possible».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT