PUBLICITAT

Consens per impulsar una comissió mixta per conflictes amb la CASS

  • DA i PS valoren la proposta del Raonador, que alerta d'indefensió d'usuaris en resolucions de baixes laborals
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rodríguez i Riva conversen abans d'iniciar la compareixença, ahir al Consell General Foto: TONY LARA

Ja ho va alertar el Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez, en el seu informe presentat al Consell General el passat mes d'abril. Han augmentat les queixes d'usuaris que no se senten ben tractats per les parapúbliques. És especialment rellevant el tema de la CASS, i de les altes mèdiques obligatòries que sobretot a final de l'any passat va començar a donar a usuaris que en principi havien de seguir una baixa de més llarga durada. Quan els afectats presenten recurs administratiu, «són ignorats» i sempre es resol en contra seva, ja que la CASS es fia dels seus propis inspectors. Per a pal·liar aquesta situació, el Raonador va proposar ahir davant la Comissió d'Interior la creació d'una comissió mixta la qual també tingui representants aliens a la parapública. La mesura va ser ben vista tant pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata com pel de Demòcrates per Andorra.

Rodríguez es va mostrar ahir especialment incisiu en aquesta problemàtica. Va lamentar que la CASS no tingués en consideració els informes de metges externs presentats pels afectats, els quals feien constar que aquesta persona havia d'estar més temps de baixa del que la CASS volia retallar. La comissió mixta –o el sistema d'arbitratge, tal i com ho va anomenar el PS– permetria a la ciutadania sentir-se «més assistida».

Els que es van mostrar més a favor d'aquesta proposta van ser els socialdemòcrates. El conseller general, Gerard Barcia, va assegurar que aquestes queixes que s'estan donant entre els usuaris «els preocupen» i que és necessari que la CASS no es basi només «en criteris econòmics». «La CASS sempre resol a favor seu», va lamentar Barcia, «un arbitratge permetria afegir una opinió objectiva». A més, els socialdemòcrates no descarten ser ells mateixos els qui presentin la iniciativa al Consell General.

Però potser no caldrà, ja que els demòcrates, tot i que amb més cautela, també es mostren partidaris a estudiar la comissió mixta. La consellera Sílvia Riva va assegurar que la proposta «es pot sotmetre des de la Comissió per veure si tothom la troba escaient». Riva la va definir com una «bona via de funcionament» i va exposar que es podria afegir a les reformes que es volen dur a terme al sistema sanitari. En qualsevol cas, la consellera va voler deixar clar que s'han de valorar el nombre de queixes presentades al Raonador, i que si realment s'han donat aquestes situacions es podria tractar de «disfuncions» derivades de l'ordre que s'està posant al sistema per reduir-ne la seva despesa.

Tracte desigual pels treballadors / Davant la Comissió, el Raonador va exposar d'altres problemàtiques rebudes pels usuaris, i que s'engloben dins els 249 casos resolts durant l'any passat. Per exemple, la necessitat d'impulsar una iniciativa legislativa que elimini el tracte desigual que pateixen empresaris i treballadors quan han de presentar una denúncia. Els primers ho han de fer al Servei de Treball, mentre que els segons han d'anar al règim ordinari de la justícia. El Raonador va demanar que els treballadors fossin tractats com a empresaris en aquest sentit.

També va demanar algun tipus d'assistència econòmica per als pares de menors que pateixen malalties greus i que han de demanar la baixa a la feina. No hi ha problemes per aconseguir aquesta baixa, però l'administració demana la seva convocatòria constantment perquè les renovin, fet que obliga a no poder atendre a aquests menors força sovint, va exposar.

Es multiplica la feina / Són aquestes algunes de les moltes demandes que va atendre el Raonador durant l'any passat. El nombre total, 249 casos resols i més de 1.100 entrevistes representen un increment respecte al curs anterior. Aquest any sembla que la cosa encara va a més, ja que el Raonador ja ha atès «entre un 50 i un 70% més de casos» que l'any anterior per aquestes dates.

Aquest fet es deu a la situació de crisi, que genera més dificultats econòmiques i socials, i a la millor comunicació que fa la institució, sigui fent visites a les escoles, sigui a través de les xarxes socials, on cada vegada es reben més consultes.

Finalment, el Raonador va explicar que amb la substitució de la publicació de l'informe en paper pel format digital s'han estalviat 7.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT