PUBLICITAT

Reserva d'un milió d'euros més per fer front a ajudes socials

  • El Govern vol evitar nou endeutament i demana un esforç més de contenció
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca, en la compareixença posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: ANA / M. C.

malgrat que el pressupost aprovat ja preveia un creixement important de la partida per a ajudes socials, les previsions han quedat curtes. Per això el Consell de Ministres va adoptar ahir un acord per a reservar un milió d'euros que sortirà de les partides «no compromeses» dels capítols de despesa corrent, transferències corrents i inversions dels diferents ministeris. Una part d'aquests diners també servirà per fer front a la sentència del Tribunal Superior que condemna l'Estat a indemnitzar els comuns que s'han vist perjudicats per la lentitud de la Justícia que ha derivat en la prescripció de diferents sancions, i que per tant les administracions parroquials no han pogut cobrar. D'aquesta manera es vol evitar arribar a final de l'exercici sense disposar d'aquests diners i haver de demanar un crèdit extraordinari amb càrrec a nou endeutament.

Hi ha hagut un «increment significatiu de les demandes» d'ajut socials, va reconèixer el ministre portaveu, Jordi Cinca. De fet, l'import d'aquestes, i la previsió del que la situació pot portar a demanar d'ara a finals d'any, ja supera en mig milió els 24 milions pressupostats –xifra que ja és un 41% més que en els darrers pressupostos– inicialment a aquesta qüestió. Per fer-hi front, es demana als diferents ministeris un nou esforç per «ajustar al màxim» la gestió dels capítols referents a les despeses corrents, a les transferències corrents i a les inversions. Aquest esforç s'ha de traduir en l'estalvi d'un 0,25% de les partides no compromeses d'aquests capítols.

La voluntat del Govern és poder fer front a aquestes ajudes, doncs és una realitat «que no es pot eludir», tot intentant que no se'n ressentin altres serveis. Segons Cinca, que a més de ser portaveu és el ministre de Finances i Funció Pública, l'esforç que es demana repartit per tota l'Administració «és assumible», doncs el 0,25% de les partides no compromeses «no són xifres molt significatives». El milió d'euros que s'aconseguirà estalviar es destinarà, en gran part –735.000 euros–, a les prestacions per precarietat, sobretot a l'assistència primària i a la prestació per desocupació involuntària. Això sí, els altres 265.000 euros i escaig serviran per fer front a la sentència del Tribunal Superior que condemna l'Estat a indemnitzar tres comuns que han vist com per la lentitud de la Justícia prescrivien sancions que havien de cobrar.

«PATINT MOMENTS MOLT DURS» / Que s'esgoti la partida de 24 milions d'euros destinada a ajuts socials –que ja representava un increment important en relació a d'altres anys– i s'hagi d'ampliar, és mostra que «el país i els ciutadans estan patint moments molt durs».

D'altra banda, i en relació a les demandes d'establir un protocol d'accés a les ajudes en casos d'urgència, Cinca va reiterar que quan la necessitat és urgent ja existeixen mecanismes per treure de la situació crítica l'interessat i després dirigir-lo al procediment per accedir a les ajudes regulars. De tota manera, «entenem que pot haver-hi disfuncions». En aquest sentit, va insistir que s'està treballant per tal que des del Govern ser el «més eficients, equitatius i justos possible».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT