PUBLICITAT

Fenoll denuncia que hi ha tutelats per sota el llindar de precarietat

  • L'entitat va tancar l'any tenint a càrrec 14 persones i fent ús d'un pressupost de 93,4 milions d'euros
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Patronat de la Fundació Privada Tutelar es reuneix, ahir, per repassar la memòria i tractar altres qüestions Foto: TONY LARA

La gerent de la Fundació Privada Tutelar, Ester Fenoll, va denunciar ahir, amb motiu de la presentació de la memòria d'activitats de l'entitat, que el llindar de precarietat no està garantit. Ho va dir amb coneixement de causa. Malgrat que la majoria de les persones que la fundació té a càrrec tenen cobertes les necessitats bàsiques, n'hi ha una que no hi arriba. Té uns ingressos d'uns 540 euros mensuals i, tot i haver sol·licitat al Govern el complement per arribar al llindar de precarietat –que se situa als 706 euros i per sota del qual es consideren necessàries les ajudes econòmiques–, se li ha denegat.

Fenoll va assegurar que de les necessitats bàsiques de les persones que la Fundació Privada Tutelar té a càrrec estan cobertes, però que en algun cas s'ha de recórrer a la caritat. És el cas d'un tutelat, que té uns ingressos al voltant dels 540 euros mensuals i que paga un lloguer de 250 euros. El resultat és que disposa de sis euros diaris per a la seva manutenció, i segons els serveis de benestar social del Govern, són recursos suficients i li han negat els ajuts per arribar al llindar de precarietat, que se situa als 706 euros. Per aquesta persona, la gerent va assegurar que ella mateixa es dirigeix a Càritas per tal que aquest tutelat pugui viure amb una mica més de dignitat. En aquest sentit, Fenoll va assegurar que la Fundació «és com la família», que gestiona els recursos disponibles i fa el que calgui per arribar a uns mínims «com sigui». Fenoll, però, defensa que aquests 706 euros els hauria de tenir garantits tothom, cosa que ara no és així.

Per la seva part, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, que és vicepresidenta del Patronat de la Fundació, va insistir que «les necessitats bàsiques les garanteix l'assistència primària, i ningú s'ha de quedar al marge». Així, va valorar que si hi ha persones que queden fora aquesta assistència primària sovint és perquè no se les ha orientades bé. En aquest sentit, va recordar que el Govern treballa per modificar el sistema d'ajudes i revisar els criteris «de manera global», no només en l'àmbit social, sinó incloent també les ajudes que atorguen d'altres ministeris, a més d'implicar també altres administracions. Així, va reiterar que cal «un esforç per acompanyar» les persones en les seves relacions amb l'Administració i per establir-hi «itineraris més senzills».

PRESSUPOST I TASCA / Més enllà, la Fundació Privada Tutelar tenia a càrrec 14 persones –entre tuteles (vuit persones de les quals la Fundació en té la tutela total i s'ocupa de representar-lo i vetllar pel seu màxim benestar possible), curateles (un cas, en el qual la incapacitació de l'interessat és parcial i el curador actua en els àmbits que estableix la sentència judicial), pretuteles (quatre persones per les quals la família ha designat la Fundació com a futura tutora) i administracions patrimonials. Això és una persona més que no pas l'any anterior, tot i que aquestes xifres no s'han de valorar com a tals, doncs hi ha persones darrera i a més s'ha de tenir en compte que l'estabilitat final de la xifra no vol dir que no s'hagin atès més persones, doncs també s'han de lamentar baixes per defunció.

Per complir amb les seves funcions, la Fundació Privada Tutelar va comptar amb un pressupost de 93.849,45 euros, el 56% del qual dotat per la Fundació Banca Privada d'Andorra (BPA) i un 26% provinent de les administracions, central i comunals. L'entitat també va rebre donacions privades, que destina a millorar el benestar dels tutelats. En aquest sentit, Fenoll va apuntar que hi ha necessitats que s'han de cobrir més enllà del menjar i dormir. Es tracta de guanyar qualitat de vida i que els interessats puguin poder-se comprar roba i calçat, ulleres si les necessiten, etcètera, a més de satisfer necessitats de caràcter més social, com poder gaudir d'uns dies de colònies. Per aquestes necessitats «suplementàries», la Fundació va engegar una campanya l'any passat per captar protectors i amics, empreses i persones a títol individual que facin aportacions econòmiques.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT