PUBLICITAT

Josep Rodríguez: «El ciutadà necessita un referent on pugui anar a reclamar»

E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33El Raonador, Josep Rodríguez, al seu despatx a la seu del Consell General. Foto: TONY LARA

RAONADOR DEL CIUTADÀ. El Raonador compareix demà davant la Comissió Legislativa d'Interior per presentar un informe on es constata un increment de prop del 20% d'expedients oberts respecte al 2010.

–A punt de presentar l'informa anyal a la Comissió Legislativa d'Interior, ¿com valora l'any 2011 des de la institució del Raonador?

–Ha estat un any una mica difícil perquè el final de l'any ha coincidit amb el relleu al capdavant de la institució i, a partir de l'estiu, va començar a haver-hi una major afluència.

–De fet, a partir de l'estiu, hi va haver un augment dels casos atesos.

–Dels 249 expedients oberts, la majoria eren dels últims mesos. No sé si va coincidir amb el fet que la crisi s'hagi agreujat. El fet és que aquest augment ha continuat de manera notòria fins a dia d'avui i continuem amb la mateixa tònica.

–¿Creu llavors que aquest augment està relacionat amb la crisi?

–Sí, no hi ha cap dubte que hi ha una influència de la crisi en l'augment de casos. La crisi que no és només una crisi econòmica, sinó una crisi general, també de valors. Però segurament hi ha altres factors que ho expliquen. Els casos que es presenten són molt i molt variats.

–En el seu informe, constata un augment de queixes sobre la CASS.

–Segurament, en aquestes queixes, també hi influeix la crisi econòmica. Però és cert: hi ha més persones que reclamen pel que consideren que són irregularitats comeses per la CASS. El que he de dir és que la CASS ha donat resposta a totes les reclamacions que s'han fet. La majoria de vegades les queixes són pel que en realitat és una aplicació de manera exhaustiva i al peu de la lletra de la llei de la CASS. També ha augmentat la gent que considera que no rep prou bona atenció per part del personal de la CASS i vénen a reclamar en aquest sentit. Si passem per la CASS i veiem les cues que hi ha de vegades, ens podem imaginar fàcilment que hi pugui haver queixes d'aquest tipus. No és que sigui comprensible o justificable, perquè l'atenció al públic ha de ser el més correcta possible.

–Hi ha un tema recurrent, que és el col·lapse de la Justícia. El Raonador havia fet anteriorment alguna recomanació per millorar la situació, com ara l'adopció de la figura de l'executor privat de sentències administratives.

–La Justícia ha pres consciència de la manca de mitjans i aquest és un primer pas. El cert és que, a dia d'avui, hi ha una acumulació d'expedients que fa que la gent es desesperi quan fa una demanda a la Batllia. Nosaltres hem insistit sobre aquest tema, però no hi podem entrar. L'únic que fem és passar la demanda al Consell Superior de la Justícia d'aquesta necessitat d'agilitzar els tràmits.

–Els joves de 12 a 18 anys poden acudir sols al Raonador, però sembla ser que no s'acaben de decidir...

–El que passa és que hi havia un desconeixement per part de la població menor d'aquesta possibilitat d'assistir al Raonador sense la necessitat de ser acompanyats pels pares o tutors. Quan es va modificar la llei en aquest sentit, l'any 2010, es va oferir la possibilitat d'anar-ho a explicar als diferents ensenyaments. N'hi ha alguns que ens ho han permès, d'anar a les aules, aprofitant l'assignatura d'educació per la ciutadania. Per fer una major difusió de la institució del Raonador i de la seva tasca, també vam renovar la pàgina web, que estava obsoleta, i hem donat eines perquè els joves d'aquesta franja d'edat, si no volen venir, puguin adreçar-se igualment a nosaltres, a través de Facebook i Twitter. A més, vam editar uns tríptics on expliquem el que oferim a tota la població i, dins d'aquest tríptic, donem l'adreça web, l'adreça postal, el telèfon... Perquè no es pugui dir que la gent no sap què és el Raonador.

–¿Seguiran potenciant la comunicació com han fet l'últim any?

–Continuem amb la idea que hem de fer màrqueting de la institució perquè només es fa servir el que es coneix. Mirarem per tots els mitjans de donar-nos a conèixer perquè puguem ser útils de veritat, per arribar al conjunt de la ciutadania. La base de la nostra assistència és l'ajuda en defensa dels drets i les llibertats de les persones. El ciutadà necessita un referent on anar a reclamar i en això treballem: mirem d'arribar allà on se'ns demana. També procurem donar resposta evitant tecnicismes i paraules que puguin generar més dubte i confusió al ciutadà. Volem que la nostra utilitat sigui real i que ningú no ens pugui dir: «No ho hem entès la resposta». Per això la institució compta amb un cos administratiu on tothom està molt involucrat perquè la institució sigui útil. Mirem de fer bona cara i oferir la millor atenció possible.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT