PUBLICITAT

El projecte Felis permet capturar un exemplar de gat fer

  • Els responsables analitzen la possibilitat de continuar l'estudi en altres zones del país
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Camp i Mossoll presenten, ahir, els primers resultats del projecte Foto: TONY LARA

El projecte Felis, iniciat sis mesos enrere fruit de la col·laboració entre el Govern –el departament de Patrimoni Natural– i la societat filantròpica Bomosa, ha permès capturar un exemplar de gat fer. La principal missió del projecte era identificar i protegir el gat fer, i pel moment s'ha constatat la presència de l'espècie a la Vall del Madriu. Ara caldrà veure si s'amplia el projecte de seguiment d'aquests animals a d'altres zones del país.

A principis de l'hivern es van col·locar un seguit de gàbies a la Vall del Madriu, «la vall verge més llarga del Pirineu», segons va manifestar el responsable de la pràctica del projecte, Marc Mossoll, amb l'objectiu de conèixer quines espècies de carnívors s'hi troben, i especialment detectar la presència del gat fer per avaluar-ne la necessitat, o no, de la reintroducció de l'espècie. Al llarg de l'hivern, mentre va durar el treball de camp, es va poder capturar un exemplar femella de gat fer, una quinzena de martes i un parell de fagines. De tots ells se'n van obtenir mostres de pèl per poder-ne fer una anàlisi de l'ADN i en el cas del gat fer també se li va extreure una mostra de sang per fer-ne les anàlisis parasitàries, paràmetres biomètrics i anàlisis genètiques. Aquestes proves van poder determinar que es tractava d'un gat «purament salvatge». La idea de l'equip era posar un collar de control al gat, però finalment no es va poder fer en haver capturat l'exemplar abans que l'aparell que havia de servir per poder-ne fer un seguiment encara no havia arribat al país. A banda d'aquests, també es va poder constatar una presència «abundant» de guineus. Aquesta primera fase ha tingut un cost de 37.000 euros, sufragats íntegrament per Bomosa, va explicar el director del projecte, Jordi Enrique.

Mossoll va valorar positivament haver aconseguit capturar un exemplar, doncs el gat fer ocupa una zona d'unes 3.500 hectàrees, i per tant en tota la vall del Madriu n'hi podrien haver dos o tres exemplars. Per això en aquesta zona es descarta la seva reintroducció. Així mateix, va assegurar que haver-ne trobat un, i tenint en compte els resultats de les analítiques, es confirma que hi ha una «població d'origen» i que «no és un cas aïllat». A més, va assegurar que per bones fonts sap que hi ha exemplars en altres zones del país, com és a les solanes d'Escaldes-Engordany, d'Encamp i Sant Julià de Lòria.

De fet, el gat fer viu més en zones de solana, i per això si s'aprova la continuïtat del projecte, l'estudi es faria en una zona de solana i més propera a nuclis urbans, per veure la incidència que els gats domèstics abandonats tenen en l'espècie salvatge.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT