PUBLICITAT

Els pobres busquen provisions a les escombraries dels súpers

  • El Comú de la capital té constància de la situació i mantindrà el menjador social obert mentre sigui necessari
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un treballador treu el contenidor de les escombraries, un cop acabada la jornada, d'un cèntric supermercat Foto: TONY LARA

Cada dia són més els pobres que busquen regularment provisions als contenidors d'escombraries dels supermercats i dels magatzems de venda al major. El secretari general del SAT, Guillem Fornieles, va confirmar ahir a EL PERIÒDIC, les observacions del veïnat de l'Escale, que veu com dia si dia no, algú s'apropa al contenidor de les escombraries i agafa «alguna cosa per menjar». Fornieles explica que «fa anys que som conscients de que hi ha gent que ho passa molt malament, i si fa uns anys això es veia molt de tant en tant, avui és molt freqüent».

De fet, el SAT ha detectat alguns punts habituals d'aprovisionament, més apartats de les mirades, com ara «a Prada Casadet darrera de Cavand o dels establiments Vidal a la Margineda». I és que «moltes persones per vergonya o perquè pensen que fan alguna cosa que no està bé s'amaguen, esperen que es faci fosc o bé van a llocs on és més difícil trobar-se amb altra gent». Fornieles afegeix que «l'hora que normalment surten de casa per omplir la bossa és entre les nou i dos quarts de deu de la nit, i a vegades no és una sola persona sinó que per anar més de pressa i no els vegin ho fan en petits grups».

Sense sostre / O sigui que els pobres també s'organitzen per poder menjar i el que recullen és sobretot «llaunes, pasta i tota mena de productes envasats que han arribat a la data de caducitat i les empreses es veuen en la obligació de llençar». Però alguns també agafen altre mena de menjar «alguna vegada diuen que recullen verdures per donar-les als conills». I si la situació empitjora, malgrat la vergonya de sentir-se exclòs, és «perquè cada dia més gent es troba sense feina i sense recursos i no tothom pot marxar a buscar-ne a altres països». Fornieles també afegeix que el ser pobre no coneix edat «no són només persones grans sinó també joves». El SAT també té notícia de gent que no té on dormir «tot i que Càritas fa un treball excel·lent i paga pensions o habitacions a moltes persones». No obstant això, a la capital hi ha algun rodamón conegut. «Si la conjuntura actual de destrucció de llocs de treball continua, aviat veurem gent demanant diners als turistes perquè a la gent d'aquí no s'els pot demanar caritat, està prohibit». El que si té clar el SAT és que tota aquesta pobresa és ignorada per molta gent del país. «Són persones que oficialment no existeixen que viuen d'una manera paral·lela podríem dir als altres».

El menjador social / La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, també va reconèixer ahir que la situació és coneguda del Comú que presideix. «Sabem que està passant i per això continuarem donant servei a les famílies que ho necessitin a Cal Calones». Tot i que encara no es pot pronunciar sobre el funcionament del nou menjador social, que és gratuït per als més necessitats, Ferrer afirma que té afluència i mentre «les persones no tinguin una altra alternativa, el mantindrem obert». La cònsol de la capital insisteix que «el nombre de ciutadans que perden la feina augmenta cada dia, cosa que tampoc ajuda a resoldre els problemes».

I també explica que els agents de circulació detecten, de tant en tant, persones en aquesta situació de precarietat i que intenten adreçar-les als treballadors de Social, «cosa que tampoc és gaire fàcil, perquè no sempre són les mateixes persones i a vegades no volen ser ajudades per vergonya». El que no fan els agents de circulació és penalitzar unes persones que ja ho estan passant molt malament, a més consideren que es tractaria en tot cas d'un tema d'ordre públic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT