PUBLICITAT

El PLA, en contra de l'IRPF i a favor d'augmentar la cotització a la CASS

  • Gallardo pensa que una nova imposició «no seria profitosa» i que hi ha altres vies per incrementar la recaptació
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

El Partit Liberal (PLA), parteix de la base que «no som partidaris ni favorables a un impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF)», doncs l'establiment d'una nova imposició «pensem que no és profitós ni necessari», va explicar el nou president de la formació, Jordi Gallardo, escollit en el congrés que l'organització va celebrar el passat dijous. Hi ha d'altres maneres per alimentar les arques de l'Estat, i altres urgències. I una és la situació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), i la cotització a aquesta «pot ser entesa com una imposició sobre la renda de les persones, i en aquest cas estarien afrontant el problema important que té la CASS. I per tant aquí sí que en som partidaris».

Els liberals entenen que la CASS «és el nostre estat del benestar», i en aquest camp cal «una política decidida i una proposta clara, ferma i valenta». Conscient que l'opció d'incrementar les cotitzacions no agradarà tothom, Gallardo pensa que «arriba un punt en què s'han de prendre decisions». Així, va valorar que l'anterior pacte per modificar la llei de la CASS «no va aconseguir el millor resultat possible», i en l'actualitat, «el poble ha donat la majoria a Demòcrates per Andorra, i una majoria suficientment àmplia com perquè si pensen que el model de la CASS ha de ser el seu, doncs han d'anar per aquí». Això sí, «s'ha de parlar i escoltar a tothom», i si no es fa així, «també seria un error».

Ara bé, amb la nova imposició directa –l'impost de societats i el d'activitats econòmiques– i el futur IGI –l'impost general indirecte, que substituirà la majoria d'impostos indirectes actuals–, «carregar encara més fiscalment la renda de les persones, ara no és el moment», però alhora «no pots eludir la necessitat que té la CASS». A més, els liberals entenen que els empresaris estarien doblement gravats amb un IRPF, doncs ja contribueixen amb l'IS.

ALTRES VIES / El president del PLA entén que en un context de crisi hi ha dos posicionaments: els governs que opten per augmentar la pressió fiscal per recaptar més i així finançar els serveis que presta i els que «aposten pel creixement, per fomentar el consum intern, l'ajuda a les empreses, perquè només així estimularàs el teixit productiu, i indirectament que l'economia millori». Així, també augmenta la recaptació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT