PUBLICITAT

La festa de la independència

  • Escaldes-Engordany celebra el divorci d'Andorra la Vella ara fa 34 anys H El 14 de juny de 1978 va deixar de ser quart i va conquerir totes les atribucions de la màxima jurisdicció territorial
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La pubilleta, la fadrina i l'hereu ballant, ahir, a la plaça Coprínceps Foto: NEREA MORENO / ANA

Una ballada de sardanes a la plaça Coprínceps va donar ahir el tret de sortida a la celebració del 34è aniversari de la parròquia d'Escaldes-Engordany. Tot i que al llarg de la setmana se celebrava l'aniversari, que va ser el passat 14 de juny, ahir era el Dia de la parròquia, i a banda de la ballada de sardanes, es va entregar el pin d'Escaldes-Engordany a l'hereu, la pubilleta i la fadrina. També es va fer la tradicional arrossada popular, el ball de tarda, un espectacle infantil i l'actuació de la coral.

Cap a les 11 del matí desenes de persones van començar a arribar a la plaça Coprínceps. I pocs minuts després, quan es van fer sentir les primeres notes de la cobla Jovenívola d'Agramunt, les rotllanes es van començar a fer i desfer al ritme de les sardanes. Per segon any consecutiu, una de les sardanes protagonistes va ser la que el compositor Xavier Forcada va dedicar a la parròquia, Entre la Tosca i el Madriu, i que va ser estrenada l'any passat amb motiu de l'aniversari de la parròquia i coincidint amb la celebració de la capitalitat de la cultura catalana a Escaldes-Engordany.

A més d'aquesta peça, la cobla va tocar Exhortació del compositor Manel Saderra Puigferrer, Joves lleons de Jordi Paulí, Mig segle d'esbart de Pitu Chamorro, Engresca't a ballar de Sigfrid Galbany, El saltiró de la cardina de Vicenç Boi, L'estadi nou de Francesc Mas i Ros, Lleida ciutat pubilla de Ricard Viladesau, i Les campanes de Breda de Joan Lluís Moraleda. Al llarg del matí es van acostar a la plaça, més visitants i veïns que es van afegir a la ballada, i que van compartir la celebració amb el pubillatge de la parròquia.

Les celebracions es van allargar durant tot el dia i el punt àlgid de la festa va arribar a les dues de tarda amb l'arrossada popular al parc de la Mola. A les quatre, els més petits van participar d'un espectacle infantil, i a les cinc, grans, joves i petits van poder passar-ho bé al ball de tarda. L'actuació de la coral a l'església de Sant Pere Màrtir a un quart de nou del vespre va posar punt final a la festa.

El procés

La setena parròquia d'Andorra va néixer el 1978 a partir de l'antic quart homònim de la parròquia d'Andorra la Vella. Els antics nuclis de les Escaldes i d'Engordany es van unir l'any 1726. Al segle XX però, de resultes del fort creixement demogràfic, el poble va expressar als Coprínceps, la voluntat d'independitzar-se i erigir-se en parròquia. El procés va culminar el 14 de juny de 1978 amb el decret dels delegats permanents dels Coprínceps, que dividia la parròquia d'Andorra la Vella i erigia el quart d'Escaldes-Engordany en setena parròquia amb les atribucions pròpies de la jurisdicció territorial al Principat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT