PUBLICITAT

Les idees del Govern per salvar les pensions, en sintonia amb Europa

  • L'OCDE recomana ampliar l'edat de jubilació i les cotitzacions, tal i com va estimar Toni Martí
  • L'organisme avisa que molts països s'enfronten a retallades del 20% en les seves prestacions
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos pensionistes conversen asseguts en un banc Foto: TONY LARA

La delicada situació de les pensions a l'estat del benestar és una de les preocupacions que han agafat més força durant la crisi. No només a Andorra, sinó a tot Europa. Al Principat, la polèmica la porta la situació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, encesa per les afirmacions sobre la possibilitat de no pagar pensions en menys de dues dècades amb el model amb què es funciona ara –el seu president va estimar que els que tenen ara 50 anys no les rebrien–. Però des d'Europa ja s'adverteix que hi haurà retallades d'un 25% en les pensions de les principals economies per a futures generacions, segons un informe publicat per l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.

Les recomanacions europees que va donar fa pocs dies l'OCDE per als seus estats membres passen majoritàriament per ampliar l'edat de jubilació o ampliar les cotitzacions. Si bé el Principat no forma part d'aquesta organització, sembla que les recomanacions internacionals del grup internacional van en sintonia amb les del cap de Govern, Toni Martí. I és que tot i que aquest havia tractat de no anunciar oficialment cap mesura per blindar-se enfront el problema de les pensions, al debat d'orientació política de fa dos divendres ja va deixar caure les seves intuïcions.

Intenció deL Govern / Martí va donar una bateria d'idees per reformar el model. Ampliar l'edat de jubilació –la OCDE suggereix dels 65 als 67 o 69 per les economies europees–, necessitar més anys per cotitzar, augmentar el nivell de cotitzacions o fins i tot reduir les prestacions.

L'augment de l'edat de jubilació és de les mesures més controvertides. L'OCDE avisa que és «una situació complexa, difícil d'entendre i que genera incertesa en relació als beneficis» que pot oferir, a més de tractar-se d'una acció que habitualment es titlla d'impopular per part dels ciutadans.

Però l'OCDE no és l'únic organisme internacional que considera insostenibles les actuals pensions europees. Inclouen-hi en la seva crítica el model andorrà, el Fons Monetari Internacional porta anys avisant que és necessari augmentar l'edat de les pensions en els països europeus amb més esperança de vida. Espanya és un dels més assenyalats en aquest marge per la seva magnitud, però precisament Andorra té una major esperança i destaca en aquest aspecte més que els seus veïns europeus, França i Espanya.

No tothom està d'acord amb l'afirmació d'un possible col·lapse de la CASS. Segons el representant de la gent gran, Lluís Sàmper, s'ha creat un «alarmisme» per part de les autoritats per justificar retallades. Tot i així, ell coincideix en algunes de les idees de Martí per millorar els comptes de la parapública. Per ell, és necessari també ampliar les cotitzacions. Potser no tant com a Espanya, que es troben al 30%, però sí en un punt intermig entre Andorra, amb un 10%, i el país veí, també en ple debat pel futur de les pensions.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT