PUBLICITAT

Acte en record de les víctimes de l'accident d'helicòpter de Juclà

  • Familiars, amics i autoritats es reuneixen al Travenc d'Incles per commemorar la trista efemèride
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
La violinista, al mig del cercle, ret homenatge a les víctimes interpretant ?El cant dels ocells' Foto: ANA / A. R.

Més d'una cinquantena de persones es van aplegar al Travenc d'Incles, a l'inici del camí que puja a Juclà, per recordar les cinc víctimes mortals de l'accident d'helicòpter que es va produir fa un any. Entre els presents hi havia els familiars de les víctimes, així com de l'únic supervivent, amics i autoritats: amb els cònsols de Canillo, Josep Mandicó i David Palmitjavila, i la resta de la corporació canillenca, hi eren presents el cap de Govern, Toni Martí, la subsíndica general, Mònica Bonell, els ministres d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i de Justícia i Interior, Marc Vila, els consellers generals demòcrates, Martí Salvans, Meritxell Mateu i Sílvia Calvó, i el conseller general socialdemòcrata, Gerard Barcia.

L'acte va consistir en dues lectures de textos de Mossèn Cinto Verdaguer i un parlament de Ramon Rossell, rector de la parròquia de Canillo, i una interpretació amb violí de Sense tu i El cant dels ocells. Posteriorment, qui va voler va pujar fins la pleta de Juclà, lloc on hi ha ubicat el monument en record a les víctimes Claude Boulanger, Jacques Lahouille, Daniel Curruhuinca, Lluís Blanco i Elies Pérez, on s'hi van dipositar dos rams de flors.

El cònsol de Canillo va explicar que «l'objectiu era fer un acte emotiu i de record, íntim i per això el lloc escollit». Mandicó va afegir que havia estat un moment per al record, «no podem oblidar malgrat que els records obrin ferides».

Un dels familiars d'una de les víctimes, Pere Jané, cunyat de l'operari del Comú mort en l'accident, Elies Pérez, visiblement emocionat va dir que «després d'un any les coses es veuen millor però t'emocionen encara... el dia a dia i poder pujar aquí dalt ens ajuda a tirar endavant i superar-ho... és dur per tots, la vida ha de seguir». Jané també va tenir paraules per l'únic supervivent de l'accident, Jacques Vidal, a qui va donar ànims per continuar lluitant, va informar l'ANA.

L'ACCIDENT / L'accident es va produir a les 9.08 del matí del 15 de juny de l'any passat, quan l'helicòpter estava efectuant treballs de reparació i restauració del refugi de Juclà, cara la temporada d'estiu. La pèrdua del control es va produir després que l'eslinga de l'helicòpter (el cable que incorporava per carregar i transportar materials) quedés enganxada a un arbre. Com a conseqüència de la inèrcia de l'aparell, va acabar arrencant-lo i de fet al costat del vehicle accidentat s'hi va poder apreciar part del tronc arrencat.

A causa de l'impacte i degut a la gran quantitat de querosè utilitzat com a combustible, es va produir una intensa explosió segons després d'impactar contra el terra, que va derivar en un incendi. Les víctimes es van veure afectades per les flames. Només un home va poder sortir amb vida de la tragèdia, de la que ahir es commemorava el primer aniversari.

Les víctimes mortals eren el pilot i el mecànic, treballadors de l'empresa andorrana d'helicòpters Heliand, un treballador de l'empresa de sanejament Ecotècnic, un fuster treballador del Comú de Canillo i el guarda del refugi de Juclà. Aquestes dues darreres víctimes mortals eren andorranes. L'únic supervivent treballava també a l'empresa Ecotècnic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT