PUBLICITAT

Coma: «Divendres 15 de juny del 2012, el dia de 'Sant Descens'»

  • El president de la FAE presenta així la pista l'Àliga d'El Tarter, que compleix els requisits per ser de Copa del Món
IVÁN MOURE
EL TARTER

Periodic
Una vista general de la l'Àliga d'El Tarter ?la més ampla, al centre de la imatge? on es farà la pista de descens homologada per Copa del Món, ahir. Foto: TONY LARA

La Federació Andorrana d'Esquí ja té una nova ubicació ideal per construir una altra pista que compleixi els requisits necessaris per ser de Copa del Món. Es tracta de la pista l'Àliga del domini El Tarter de Grandvalira, la qual el president de l'entitat, Albert Coma, va presentar d'aquesta manera tan original: «Divendres 15 de juny del 2012, el dia de Sant Descens».

Coma pronunciava aquestes paraules davant l'inspector del subcomitè de curses d'alpí de la Federació Internacional d'Esquí (FIS) Walter Trilling, que ha estat convidat uns dies perquè pogués veure una pista que, adequada, pogués ser homologada per acollir proves de velocitat de la Copa del Món. «Estic molt content per haver vingut a Andorra perquè veig que aquí es podran fer més curses mundials. No hi ha una pista prototip de Copa del Món i he vist que l'Àliga aplega els requisits necessaris si s'adequa. Hi ha molt a fer però espero que aquest projecte arribi a una bona fi i dono bons auguris per a aquesta pista».

En aquest punt és ara Conrad Blanch, director general de Grandvalira- Ensisa: «Es tracta d'una pista emblemàtica d'El Tarter. Havíem mirat altres opcions però Arcalís no pot ser perquè l'arribada no està en un poble i a Pas de la Casa i Grau Roig no hi ha el desnivell necessari. Aara que tenim el vist i plau de la FIS i l'autorització del Govern és el moment de començar. Si ho fem ara d'aquí a tres estius estarà feta», va avançar.

El secretari d'Estat d'Esports, Jordi Cerqueda, també va ser present en l'acte al peu de la pista i va mostrar.se satisfet per aquest pas endavant de Grandvalira per posicionar-se com un país de referència en l'esquí alpí: «Ara que n'hem fet una i hi ha molta competència serà més difícil optar a fer proves de Copa del Món d'eslàlom i gegant però Soldeu 2012 va ser l'espectacle més important de la història del nostre país i amb aquesta pista de descens obrim un nou front».

3 MILIONS DE PRESSUPOST / El pressupost inicial ronda els 3 milions d'euros que vol financiar Ensisa, dels quals mig anirà destinat a mesures compensatòries amb el mèdi ambient. La part alta quedarà pràcticament intacta i les obres de més importància estaran de la part intermèdia cap avall. És segur que hi haurà una desviació del traçat cap al bosc –mirant la imatge de dalt, en direcció a la dreta de la pista–, que farà una ziga-zaga de dos revolts i tornarà a la línia central del camí fins a l'arribada. També es farà un túnel de 85 metres de llarg, similar al que hi ha a la pista de l'Avet, perquè creua amb la del Gall del Bosc i d'aquesta manera es fa compatible la competició amb l'explotació comercial de l'estació. I per últim s'haurà de fer una inversió important en 36 canons de neu de primera generació que garantirien les condicions òptimes d'inhibició, ja que aquella zona no està actualment equipada.

¿QUAN ESTIGUI LLESTA, QUÈ? / A l'estiu del 2015, quan estigui preparada la pista, probablement la FAE ja haurà fet demanda per acollir alguna prova i estrenar l'Àliga en competició. Segons Coma, abans d'arribar a fer candidatura per Copa del Món, «haurem de fer una o dos curses FIS i dues o tres Copes d'Europa». Segons els càlculs del president de l'entitat seran, des d'avui mateix, «uns vuit anys d'espera».

CARACTERÍSTIQUES DE LA PISTA / La pista de l'Àliga tindrà la sortida a la Tosa dels Espiolets (2.466 metres d'altitud) i l'arribada al poble (1.715 m.) amb un desnivell de 751 metres, una longitud de 2,779 quilòmetres i una pendent mitja del 27,8%, sent el màxim del 60%. Segons aquestes dades el desnivell no entra dins de la normativa de la FIS en la categoria masculina, que especifica que ha de ser d'entre 800 i 1.100 en proves de màxim nivell internacional tot i que marca en parèntesi que pot ser de 750 metres en casos excepcionals. Per a Trilling, l'Àliga ho és: «Hi han precedents de pistes amb menys desnivell, no crec que això sigui un problema», va indicar.

L'AUDIÈNCIA DE SOLDEU 2012 / Per últim Blanch va donar dues dades rellevants de l'informe d'Infront sobre les proves de Copa del Món de Soldeu 2012: el dissabte 11 de febrer l'eslàlom va tenir una audiència de 67 milions d'espectadors; el gegant de l'endemà 93. Tota despesa que es pugui fer, amb xifres tan impactants com aquestes en el retorn, està més que justificada.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT