PUBLICITAT

Gallardo és l'escollit per presidir el nou Partit Liberal

  • La rebaixa del temps per accedir a la nacionalitat centra el reneixement de la formació
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gallardo, nou president del PLA, abans de començar el congrés, ahir. Foto: TONY LARA

El renovat Partit Liberal (PLA) serà liderat per Jordi Gallardo, que serà el president de la formació. D’entrada, tindrà set companys dins l’executiva: Cristina Lozano i Salus Chato, que tindran el càrrec de vicepresidents, juntament amb Juli Minoves, que com a representant de la Internacional Liberal també serà vicepresident; Ferran Costa serà secretari general; Maanan Aouraghe ocuparà la secretaria d’organització; Judith Pallarès s’encarregarà de les relacions institucionals; i Anna Piñero vetllarà de les finances com a tresorera. El congrés va servir per demostrar que el «partit és viu i té veus», va afirmar el nou president, que encara el càrrec amb «respecte i il·lusió».
En el congrés, a més d’escollir una executiva, es van votar tres ponències: una sobre el model de partit, una sobre l’estructura de país que es vol des del liberalisme –en la qual el que va generar més debat va ser la rebaixa del temps per accedir a la nacionalitat–, i la darrera sobre el model de creixement econòmic i social.
Va ser Jordi Gallardo, com a membre de la junta gestora encara, qui va presentar la ponència sobre el model de país. Gallardo va defensar tres eixos vertebradors del model de país liberal: el progrés econòmic, que és el que ha de portar el progrés social, el segon eix –«un país socialment responsable»–, i finalment un tercer eix que és un país mediambientalment sostenible. En aquesta ponència, Gallardo va defensar la necessitat de mantenir l’Estat de Benestar, però que «no esdevingui una barra lliure com els últims anys». I també la necessitat de «revaloritzar» el ser andorrà, i així aconseguir una major integració. En aquest sentit, es plantejava la defensa de la rebaixa del temps per accedir a la nacionalitat als 15 anys, però el debat generat entorn aquest punt, va fer que es posposés la decisió sobre el posicionament del partit en aquest sentit, tot i que el posicionament de la nova executiva serà el de la rebaixa.
Altres qüestions tractades, i aprovades, al congrés van ser la necessitat d’augmentar el percentatge de cotització a la seguretat social per acostar-se a l’equilibri econòmic en la branca general i la proposta de creació d’un fons per avalar projectes emprenedors beneficiosos pel país.

CANVIS DE PARTIT / Els assistents al congrés van acordar per unanimitat el canvi de marca per Liberals d’Andorra i el seu futur desenvolupament i l’establiment d’uns «objectius liberals 2015». També van acordar una lleugera modificació dels estatuts, que s’haurà de preparar, per tal de permetre la transformació de la secció de la dona per la d’igualtat. Així mateix, es va acordar la integració a posteriori a l’executiva, de la representant dels Joves Liberals d’Andorra i dels comitès parroquials que es vagin estructurant, sense necessitat de convocar un nou congrés.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT