PUBLICITAT

Comunicat de SAUR


    La societat francesa SAUR, SAS, domiciliada a França, Guyancourt, Av. Eugène Freyssinet núm. 1, en la seva qualitat de membre de la UNIÓ TEMPORAL D’EMPRESES, L’UTE SAUR VALLNET i, en relació amb el contenciós de l’EDAR (depuradora d’aigües) de la Massana que l’oposa al Govern, vol, mitjançant el present, portar a coneixement general els següents fets:

     

    1.- Per sentència de data 29 de maig 2012, el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha decidit que la sentència dictada per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, de data 14 de setembre 2009, atempta i és rodonament contrària als drets fonamentals reconeguts en la Convenció Europea dels Drets Humans (paràgraf 58 de la sentència). El Tribunal Europeu conclou inequivòcament que hi ha hagut violació de l’article 6&1 del Conveni en el decurs del procediment i en la sentència que hi posa fi, en quant a l’exigència d’un tribunal imparcial.

     

    2.- En aquest sentit, el Tribunal Europeu dels Drets Humans constata que l’Estat andorrà (paràgraf 71 de la sentència) és responsable d’una violació de la Convenció i, no solament ha de pagar als interessats les quantitats atorgades en concepte de la satisfacció equitable prevista en l’article 41, sinó que ha d’escollir, sota el control del Comité de Ministres del Consell d’Europa, les mesures generals i/o eventualment, individuals en el seu ordenament jurídic intern amb la finalitat de posar fi a la violació constatada pel Tribunal i, alhora, esborrar-ne, en el possible, les consequències.

     

    3.- D’altra part i per sentència de data 4 de juny de 2012 recaiguda en el marc del recurs d’empara amb registre 6-2012, el Tribunal Constitucional andorrà ha constatat que la sentència de data 14 de setembre 2009 dictada per la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia –que el Govern diu voler executar- “...es va dictar en vulneració del dret fonamental de l’article 10.1 de la Constitució a un procés substanciat per un Tribunal imparcial (...), afegint que “...aquesta es una constatació –corroborada per la sentència del Tribunal dels Drets Humans Europeus esmentada- que no pot deixar de tenir present el Tribunal Constitucional, com a garant jurisdiccional superior dels drets fonamentals dels andorrans (...).. En definitiva hem de reconèixer que també es va vulnerar el dret de la UTE recurrent a un Tribunal imparcial en la fase declarativa..(...). La sentència ferma i irrevisable que ara cal executar es va dictar sense respectar el dret al jutge imparcial. (...) Com s’ha dit anteriorment, el Tribunal Constitucional no pot crear per via jurisdiccional instruments processals que la jurisdicció ordinària de manera raonable declara que no existeixen en el nostre ordenament. Aquesta és una tasca que si s’escau, correspon a altres poders públics que han d’extreure les conseqüències oportunes de la nostra resolució. (...). Finalment decideix: “...desestimar l’anul·lació de les resolucions objecte de recurs, així com la suspensió de la seva execució, sense perjudici de reconèixer als efectes que siguin oportuns, la vulneració del dret a un jutge imparcial”.

    4.- D’una lectura combinada de les dues sentències citades, la societat SAUR només pot entendre que incumbeix als poders públics, trobar la o les mesures necessàries per a aturar immediatament els efectes nocius i devastadors de la sentència viciada i, en cap cas, pot ser procedent executar-la talment ho va anunciar a corre cuita el Ministre Portaveu del Govern el dia 30 de maig d’engany; en detriment de la seguretat jurídica que el Principat d’Andorra ha de garantir als seus ciutadans així com a les societats nacionals i estrangeres.

     

    5.- Igualment, la SAUR informarà als serveis del President de la República Francesa, alhora Co-príncep d’Andorra, de l’estadi del procediment, de les decisions jurisdiccionals, nacional i europea intervingudes i, tammateix de les obstinades intencions executòries ja anunciades pel Govern d’Andorra.

     

    6.- La SAUR demana a les autoritats públiques andorranes que cessin immediatament de procedir, ara ja de forma abusiva i il·legítima, en contra de la nostra sòcia en la UTE, la mercantil andorrana VALLNET, SL, sobretot en quant dites accions no portaran, en cap cas, al pagament del deute, sinó que responen únicament a motius d’ordre polític i, a la finalitat inconfessable de conduir la societat andorrana a una fallida tècnica. En aquest sentit i en tot cas, exhortem el Govern d’Andorra a satisfer la seva obstinació promovent l’execució de la sentència de 2009, via exequàtur, en contra de la SAUR i davant dels furs francesos competents.

     

    7.- Finalment, no tingui el més mínim dubte el Govern de que la SAUR seguirà defensant els interessos de la UTE allà on sigui i fins al final, seguirà evidentment oposant-se radicalment al pagament de la injusta sancció continguda en una sentència andorrana totalment viciada per manca d’imparcialitat del tribunal que la va dictar.

    Comenta aquest article

    PUBLICITAT
    PUBLICITAT