PUBLICITAT

Una de cada cinc persones reconeix patir una situació econòmica dolenta

  • La meitat de la població assegura que la manca de feina i l'atur són el principal problema del país
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
FONT: CRES

Analitzant el contingut de l'Observatori del primer trimestre d'aquest any, realitzat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES), queda clar que la situació de crisi que pateix al país no s'ha acabat, ni molt menys. Fins i tot segueix agreujant-se i la perspectiva de la ciutadania és que el pitjor de tot encara no ha passat. Gairebé el 21% de la població, és a dir, més d'una de cada cinc persones, assegura que la seva situació econòmica és «dolenta o molt dolenta». Fa un any, en el recull d'aquest mateix Observatori, el percentatge era quatre punts més baix. I abans de la crisi, –tot el que es remunta abans del 2008– la xifra era de menys de la meitat.

El percentatge de ciutadans que reconeixen que viuen una economia delicada no ha parat de créixer des del 2008. Paral·lelament, no ha deixat de baixar el de persones que asseguren que la seva situació econòmica és «molt bona o bona». Ara representen el 30% de la població, quan fa una dècada representaven el 56,8%. Finalment, la meitat de la població defineix la seva situació com «regular».

El que també denota la delicada situació que pateix la ciutadania, segons va exposar ahir el director del CRES, Joan Micó, és el percentatge de persones que asseguren que actualment estan pitjor que fa un any. Són el 40,3% del total, mentre que només el 4,7% diu que afortunadament tenen una millor situació que fa un any.

Micó va informar que com menys estudis, més volum de persones reconeix patir una situació econòmica dolenta. Per activitat professional, els més perjudicats són els del sector de la construcció –per sobre de la mitjana, amb un 30%–, els aturats i els jubilats. Per nacionalitat, són els portuguesos els que més responen que no tenen una situació bona. A l'altra cara de la moneda, els que asseguren tenir un estat financer «bo o molt bo» són majoritàriament tècnics i professionals administratius, entre ells els funcionaris, i sobretot de nacionalitat andorrana.

A més a més, és probable que si no canvien molt les coses les dades del proper Observatori encara presentin unes xifres més negatives, o almenys aquesta és la percepció que té la població. El 38% dels enquestats consideren que Andorra estarà pitjor l'any vinent, quan al 2011 ho considerava només el 25% de la població. En canvi, només el 15% confia en un futur econòmic millor, dotze punts per sota del que es va donar ara farà un any. En resum, cara l'any vinent «les expectatives són menys optimistes», va concloure Micó.

L'ATUR, PRINCIPAL PREOCUPACIÓ / Dins l'Observatori també s'avaluen les principals preocupacions de la ciutadania, que són, per aquest ordre, la manca de feina i atur; les polítiques socials, prestacions, pensions; l'economia; el turisme i la política. El trànsit, una de les principals preocupacions dels darrers anys de la ciutadania, cau fins a l'onzena posició.

En percentatges, fins a la meitat de la població considera que la falta de feina és la principal problemàtica que hi ha a dia d'avui a Andorra, la xifra més alta des que el CRES realitza l'Observatori. Ha pujat 14 punts respecte a fa mig any. Abans de l'inici de la crisi aquesta xifra no superava el 10%.

Micó va explicar que els treballadors no qualificats i de la construcció –a més a més, evidentment, dels aturats– són els més preocupats per la falta de feina.

Pel que fa a les polítiques socials, prestacions i pensions, és un fet que preocupa a un de quatre ciutadans, un estat també en creixement a causa de la crisi.

Finalment, un percentatge similar és el que s'assoleix amb l'economia del país. En aquest cas, com més estudis té l'enquestat i com més càrrec polític ostenta, més preocupació mostra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT