PUBLICITAT

Saur exigeix que el Govern «cessi l'abús» judicial contra Vallnet

  • La francesa portarà el cas al Copríncep Hollande per evitar la fallida de l'andorrana per «motius polítics»
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La depuradora d'Anyós, en una imatge d'arxiu Foto: EL PERIÒDIC

Després que el Tribunal Europeu de Drets Humans vagi sancionar el Govern per la sentència que va condemnar la UTE Saur Vallnet –i que demanava «esborrar els efectes de violació» de la mateixa– pel cas de la depuradora d'Anyós, ara l'empresa francesa que formava part d'aquesta unió temporal demana a les autoritats el «cessament immediat» dels procediments contra ambdues companyies. I la francesa va destacar en un comunicat que vol que el Govern aturi les accions contra l'andorrana Vallnet.

«Saur demana a les autoritats públiques andorranes que cessin immediatament de procedir, ara ja de forma abusiva i il·legítima, en contra de Vallnet, sobretot en quant dites accions no portaran, en cap cas, al pagament del deute, sinó que responen únicament a motius d'odre polític i a la finalitat inconfessable de conduir la societat andorrana cap a una fallida tècnica». Aquestes són les paraules amb què s'expressa l'empresa francesa al Govern, a qui li recorda que «no tingui el més mínim dubte que Saur seguirà defensant els interessos de la UTE allà on sigui i fins al final».

La decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans situat a Estrasburg de condemnar Andorra pel cas de la depuradora de Saur Vallnet per falta d'imparcialitat en el procés judicial va facilitar la lluita a la unió empresarial. Europa obliga al Principat a pagar una indemnització de 20.000 euros pel procés que es va dur a terme a la Batllia. Xifra no comparable amb la que les autoritats van sancionar a Saur Vallnet, a la qual s'exigeix el pagament d'1,86 milions d'euros.

Condemna europea / El Tribunal Europeu va condemnar Andorra per «falta d'imparcialitat» a la sentència per incompliment de contracte que va signar la Batllia contra la companyia de capital francès i andorrà. Aquesta va denunciar Andorra a Europa després que es fes públic que un dels magistrats del Tribunal Superior de Justícia que la van condemnar era també advocat d'un gabinet català que, precisament, assessorava el Govern del nostre país.

Els jutges d'Estrasburg van subscriure que el demandant pot tenir «un dubte raonable sobre la imparcialitat objectiva» del magistrat en qüestió, tot i «l'absència total d'interès directe per la seva part al cas».

En el comunicat que fa públic Saur es fa ressò d'aquesta condemna i de que el Tribunal Constitucional andorrà va constatar aquest mes una sentència del Superior amb la que es reconeixia aquesta imparcialitat.

La francesa fins i tot va signar que «informarà als serveis del President de la República Francesa, i alhora copríncep d'Andorra, de les decisions judicials intervingudes» i «de les obstinades intencions executòries ja anunciades pel Govern d'Andorra».

De moment, el principal problema que s'ha trobat la unió empresarial des que va començar el periple judicial és la dificultat de combatre les diferents sentències des de la Batllia. Al final, el Superior va donar la raó a Saur Vallnet al 2011, però això no va canviar els 1,86 milions exigits per qüestions mediambientals a la depuradora.

Des d'Estrasburg es va recordar que els estats han d'executar correctament les sentències del Tribunal i pagar les indemnitzacions imposades. Però això són 20.000 euros, una quantitat insignificant en comparació al que es demana a la companyia. Però el Tribunal Europeu també va remarcar que s'han d'aplicar «les mesures generals o individuals per posar fi a la violació i esborrar tots els efectes de la mateixa». O el que vindria a ser el mateix, rectificar en relació a la condemna que va rebre Saur Vallnet.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT