PUBLICITAT

El programa de donació de cordó umbilical començarà al setembre

  • Andorra s'afegeix a una unió espanyola, país líder en aquesta donació
L. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Presentació ahir del programa, presidit per la ministra Cristina Rodríguez Foto: TONY LARA

Ja s'ha fixat una data definitiva per començar el programa d'obtenció de cordons umbilicals per donació de sang. Des del primer de setembre, les dones que vagin a donar a llum a Andorra podran participar-hi com a donants. La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ho va confirmar ahir mateix en la presentació oficial del programa a Crèdit Centre.

I és que ahir va donar-se la primera reunió de la Comissió de seguiment del Programa d'obtenció d'unitats de cordó umbilical. En aquesta, es va aprovar la creació d'una Unitat de coordinació i el calendari d'actuacions per al 2012, que inclou les formacions per als professionals ginecològics, obstetres i llevadores que ja han començat, així com el desenvolupament del protocol de donació, de transport i d'acceptació un cop el teixit arriba a Barcelona.

Aquest nou programa neix en col·laboració amb el govern espanyol i el Banc de Teixits de Catalunya, entre d'altres, que van assessorar al país per obtenir el material i les tècniques per poder participar en aquest projecte, que permetrà durant el part que les dones puguin donar sang de forma altruista.

Andorra formarà part del programa Concòrdia, creat a l'any 2008, i que serveix per què el Banc de Teixits rebi no només les donacions umbilicals de Catalunya, sinó de nombroses autonomies espanyoles i ara també del Principat. Amb aquest marc internacional, el país es pot beneficiar d'una xarxa internacional amb 68 maternitats adherides i amb importants protocols tècnics.

Les dones que vulguin adherir-se al programa ho hauran de comunicar al seu ginecòleg, que els facilitarà tota la informació i les adreçarà a la Unitat de coordinació ubicada al SAAS, on es farà tot el procés d'acollida, registre i gestió de la informació per poder ser donant. La recollida de les mostres es farà a la maternitat de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i després s'enviaran al Banc barceloní.

Precisament, ahir es va recordar a la presentació del programa que Espanya es un país líder en la transfusió per cordó. Dels 500.000 cordons emmagatzemats al món, uns 55.000 es troben al país veí. Només Estats Units en té més.

A més d'apuntar-se al programa, les mares hauran de passar algunes proves i el cordó haurà de complir alguns requisits. Per exemple, les mares hauran d'estar lliures de qualsevol possible malaltia. Però també que els cordons de parts realitzats amb cesària no solen ser útils i que aquests han de comptar amb un mínim de cèl·lules sanguínies que fa que habitualment no s'acceptin aquells que pesen menys de 210 grams. D'aquesta manera, va afirmar ahir el doctor i director de l'organització espanyola de transplants, Rafael Matesanz, només queden emmagatzemats aquells que seran d'utilitat.

Els cordons umbilicals serveixen per lluitar contra malalties hematològiques o oncològiques com ara tumors, leucèmies i altres tipus de càncers.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT