PUBLICITAT

«L'arquitectura és l'obrellaunes que encara no sabem utilitzar»

  • Projectes sostenibles i concessions administratives, recepta per reactivar l'economia
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Luis Alonso ahir en la presentació de la conferència Foto: NEREA MORENO / ANA

El prestigiós arquitecte urbanista barceloní, Luis Alonso, parlarà avui, a les 19 hores, de L'arquitectura com a valor afegit per «aixecar la moral de les tropes» tal com va afirmar ell mateix, ahir, en la roda de premsa prèvia a la conferència. Alonso que admet haver perdut uns quants col·laboradors amb l'arribada de la crisi, «a començaments de la passada dècada érem 107 arquitectes al despatx mentre que ara oscil·lem entre 40 i 80» també afirma que cal plantar cara a la situació i que el primer que cal fer és «sortir a fora perquè tenim possibilitats extraordinàries». Defensor de projectes mixtes perquè «la participació del sector privat és moltes vegades compatible amb les necessitats del sector públic», Alonso va insistir en que «l'arquitectura catalana i quan dic catalana també vull dir andorrana, està molt valorada arreu del món i no en sabem treure profit». Rendibilitzar el know how, és la premissa per sortir del toll i va posar com exemple els 25 projectes que el seu despatx desenvolupa a través de les delegacions que ha obert en 13 països.

«Si l'arquitectura no despunta és molt difícil que tot el que segueix darrera arrenqui» argumenta tot i afegint que als conceptes clàssics d'estètica i funcionalitat, l'arquitectura del segle XXI està sobretot abocada a aportar solucions que no només satisfacin tots els interessos, sinó que facin les ciutats més sostenibles. Alonso és crític amb el model que occident ha adoptat calcat diu del dels Estats Units per construir ciutats buides i barris residencials. De fet, «vivim en un lloc, treballem en un altre i ens divertim en un altre» i per arribar a tot arreu cal un transport. Aquest model és en opinió de l'arquitecte insostenible i crea «ciutats dormitori que només estan habitades a la nit, ciutats burocràtiques que només viuen de dia i ciutats d'oci que s'encenen i s'apaguen», com un reclam lluminós.

L'edifici promiscuo / Per això Alonso defensa la multifuncionalitat dels espais i dels edificis en totes les vessants, tant des del punt de vista de la pròpia funcionalitat com del finançament. «Un museu pot conviure perfectament amb un conjunt de vivendes» i per tant, els equipaments públics de grans dimensions poden trobar d'aquesta manera una nova fórmula de finançament.

La revolució d'Alonso passa per cinc conceptes: l'edifici viu ocupat un màxim d'hores al dia i el màxim de dies a l'any; l'aprofitament del subsòl «fer pàrquings sota els carrers és més sostenible que fer-los sota dels edificis»; la flexibilitat dels projectes perquè la societat avança de pressa i un espai queda obsolet en pocs anys; l'alçada per poder deixar espai lliure al centre de les ciutats i la sinergia entre els sectors públic i privat. Alonso defensa que les concessions administratives són el punt de partida per poder finançar grans obres i alhora reactivar l'economia. Punt amb el qual estan d'acord el gerent de l'Associació de constructors (ACODA), Víctor Filloy, i el vicepresident de l'Associació de promotors (APIA), Joan Toribio.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT